Животновъди блокираха път заради липса на политика в отрасъла

За двадесет минути би блокиран в понеделник главният път Кърджали-Момчилград от близо 100 животновъди, които протестираха срещу липсата на държавна политика за отрасъла им. Фермерите от седемте общини на Източните Родопи бяха довели и стадо овце на моста край спирка "Джебел".

Стопаните настояват Министерството на земеделието и продоволствието незабавно да отпусне целева парична помощ за изхранване на животните през зимата. Фермерите искат субсидията за литър мляко да бъде обвързана с изкупните цени и от 6 ст. да стане най-малко 14 ст.
Те поискаха също така оставката на Радин Усков - директор на Областната дирекция "Земеделие и гори", който според тях е некомпетентен и не им оказва съдействие за решаването на проблемите в отрасъла.

Според председателя на кооперация "Родопски звън" в Момчилград Бойко Синапов фермерите в Кърджалийско са пред фалит. Ниски са изкупните цени на млякото, а монополисти изкупуват килограм агнешко месо за 3.00 лева.

Освен това заради продължителното засушаване, цените на фуража са достигнали до 60 ст. за килограм.

Фермерите ще продължат протестите си всеки ден, докато при тях не дойде представител на земеделското министерство.

В отговор на поставените искания от агроведомството съобщиха, че на 21 септември зам.-министърът Светла Бъчварова ще се срещне с представители на животновъдите в Кърджали.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?