Животновъди блокираха пътища в Болярово заради избиването на стадата им

Земеделското министерство планира да вдигне ограда с Румъния за да спре чумата

Животновъди блокираха пътища в Болярово заради избиването на стадата им

Животновъди от селата Странджа, Крайново и Малко Шарково, община Болярово, в землищата на които бяха открити огнища на болестта "чума по дребните преживни животни", блокираха пътищата към населените места. Те протестират срещу принудителното евтаназиране на овцете и козите заради болестта. За това съобщи кметът на общината Христо Христов.

Резултатите от взетите от ветеринарите проби от ферми в трите села са били потвърдени от Европейската референтна лаборатория за чума по дребните преживни животни (CIRAD) във Франция, съобщиха fj Областната епизоотична комисия в Ямбол.

Със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните в четвъртък започна принудително евтаназиране на около 2000 овце и кози в трите животновъдни ферми в Странджа, Крайново и Малко Шарково и дезинфекция на стопанските обекти.

Протестиращите настояват за повторно изследване на животните, които, според тях, са здрави, както и за въвеждане на ясни критерии при определяне на обезщетенията им, посочи Христов.

"Нито стотинка не са ми дали, за да направя това стопанство. Дължа 500 000 лева на банките, като ми избият животните аз какво ще правя, с какво ще плащам!…Искам на овца да ни платят по 250 лева, на агне поне 200 лв. и на коза по 100 лв.", каза фермер пред БНР.

Според животновъдите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяване на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен.

Преди по-малко от месец бяха избити 1400 овце и кози в село Воден. С тези, които предстои да бъдат умъртвени, броят им ще нарасне до 3400. В цялата община Болярово има общо 6000 овце и кози.

"Големият проблем е, че заради тази заповед ще бъдат унищожени целите ни стада, които сме отглеждали 20 години. За нас това е единственият поминък и ако не бъдем обезщетени нормално, семействата ни остават без поминък", казаха фермери пред БНР.

Преди ден пред депутатите министър Румен Порожанов обясни, че стопаните от региона ще бъдат обезщетени по пазарни цени на животните. Въпреки че съседна Турция не е обявила огнища на чума, Порожанов обясни, че заразата е пренеса от южната съседка чрез нелегален внос на животни.

ДФЗ одобри помощ за животновъдите

На заседание Управителният съвет на фонд "Зеимеделие" реши да отпусне малко над 1 млн. лв. за подпомагане на фермерите, засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно, е посочено в съобщението.

За фермерите от цялата страна, отглеждащи овце-майки и кози-майки също е одобрена помощ от 8.2 млн. лв. от ДФЗ. Ставката за подпомагане за една овца-майка или коза-майка е в размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни и да намали затрудненията в сектора, е посочено в съобщението.

Ограда срещу африканската чума по свинете с Румъния


Междувременно в земеделското министерство бяха обсъдени какви мерки да бъдат предприети с цел ограничаване на африканската чума по свинете у нас. Едно от предложенията е да бъде изградена преграда на сухопътната ни граница с Румъния, предаде БНР.

Решението за преградното съоръжение е само идея, като в следващите дни ще се обмисля как точно да изглежда то, уточниха експертите. Целта е да се предотврати възможността за навлизане на диви свине у нас от Румъния, където вече има огнища на африканска чума по свинете.

Сред останалите мерки за предотвратяване на заразата са максимално бърза реакция на ветеринарите при установяване на трупове на диви свине и лабораторен анализ на проби от всяко убито от ловци диво прасе в страната.

Лабораториите на Агенцията по храните са разположени в цялата страна и имат готовност за вземане на проби, уточняват от агроведомството.

Разрешаване на отстрела на дивите свине, като начин за ограничаване на африканската чума по свинете е друга от набелязаните мерките.

Според специалиста по ловно стопанство от Ловно-рибарско дружество в Сливен Светослав Аврамов, популациите на дивите прасета многократно надвишават нормалния брой за един хектар в региона. Официално ловният сезон се очаква да бъде открит след публикуването на промените в Закона за лова в Държавен вестник.

"Няма да има ограничения на броя на убитите диви прасета. Ще бъде улеснено издаването на разрешителните за лов", каза Аврамов.

Целта на взетите мерки е да се намали популацията на 0.3 до 0.5 на сто хектара. Това означава, че трябва да има по едно прасе на триста хектара площ.

В началото на юли правителството отпусна 4.5 млн. лв. за превенция на африканската чума по свинете.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?