Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Животновъди плашат с безсрочни протести и искат пари

Земеделското министерство няма да се подаде на натиска

5 коментара
Животновъди плашат с безсрочни протести и искат пари

Овцевъди и козевъди започват безсрочни национални протести заради тежката ситуация в бранша - ниските изкупни цени на млякото, малкото подпомагане от еврофондовете спрямо други браншове и недостатъчните, според тях, компенсации за умъртвяването на животните заради чумата по овцете и козите.


В четвъртък те затвориха пътища в община Болярово, а в петък и пътят София – Варна край Арбанаси. Разливаха мляко и горяха овчи кожи. Искаха оставки на ръководни кадри в земеделското министерство. Следващият протест е планиран за сряда пред Министерския съвет. Протестите са организирани от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

През последните седмици бяха умъртвени около 3600 овце и кози заради чума по дребния добитък, която най-вероятно е внесена от т.нар. "джамбазлък" от Турция, по думите на министърът на земеделието Румен Порожанов. Той обеща да започне изплащането на компенсациите на фермерите следващата седмица - средно по 225 лв. на животно под селективен контрол и по 150 лв. за тези без контрол. Порожанов призна, че спорът е за пари. Фермерите искат още и по 40 лв. подпомагане по обвързаната подкрепа на коза и овца, а държавата дава 25 лв. Исканата сума е нереалистична и Министерството на земеделието няма да отстъпи, каза Порожанов.

Ощетените стопани, за които важи едноседмичната забрана за продажба на мляко в област Ямбол, Стралджа и Тулча, ще бъдат компенсирани и със 7 лева на брой животно от помощта де минимис. Искането им обаче е за 20 лева обезщетение по тази програма. "По 20 лева де минимис означава 25 млн. лева, които първо ние ги нямаме в министерството, второ, не смятаме, че е реалистично от гледна точка на себестойност, на пазарни цени", каза земеделският министър.


Протестът


Над 500 фермери животновъди от цялата страна протестираха на главния път София – Варна край Велико Търново под звуците на бунтовнически и патриотични песни - "Боят настана", "Къде си вярна ти, любов народна" и "Кой уши байряка". Развяваха национални знамена и плакати с искания за оставки и реформи.

В 12 часа на обяд ангажираният за протеста оркестър засвири погребалния марш, а фермерите затвориха пътя. След това те изляха десет гюма с прясно мляко на асфалта и запалиха няколко чувала с овча вълна.

Десетки полицаи, мобилизирани не само от Велико Търново, но и от съседните общини, охраняваха протеста. До сблъсъци и инциденти не се стигна. Преминаващите по пътя шофьори проявиха съпричастност към протестиращите.

"Аз се занимавам с градинарство в Старозагорско. И спрямо нашия сектор държавата е мащеха и се мъчи с всички сили и начини да ни убие и ликвидира, за да няма родно производство и всички плодове и зеленчуци да се внасят отвън. Затова браво на тези момчета, че са се организирали. Дано да успеят да отстоят исканията си докрай", сподели един от чакащите шофьори пред БНР.

На протеста бяха животновъди и от селата в Югоизточна България, където в момента се избиват животни заради епидемия от чума. Венелин Георгиев, от село Кости, община Царево, смята, че епидемията е измислена, за да се избият стадата.

"В нашето село са избити две стада с 650 животни. Това за чумата е долна лъжа. Няма никаква болест. Така беше и по време на шапа. Всичко беше на тъмно. Избиваха без да ни дават някаква информация. А след това не ни платиха за животните по пазарните цени. Така ще стане и сега, ще видите", каза Венелин Георгиев.

Порожанов: Доказано е, че има чума, започваме да плащаме компенсации

Чума по дребните преживни животни има и това е доказано с лабораторни изследвания, включително и от чужбина, каза земеделският министър Румен Порожанов. Той съобщи, че в понеделник у нас пристига експертна мисия от дирекцията за ветеринарен контрол на Европейската комисия, за да провери на място дали предприети от българските власти мерки за неразпространение на заразата съответстват на европейското законодателство.

Порожанов обеща още следващата седмица да започне изплащането на компенсациите за стопаните на умъртвените животни в селата Кости и Воден. В двете села, в които има огнища на чума, са унищожени 1398 кози и овце собственост на 21 фермери и 538 животни, собственост на 7 фермери.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност размерът на обезщетенията за животни се определя по пазарни цени за месеца, предхождащ възникването на болестта. Обезщетението за племенни животни е по оценка "породна принадлежност". За овцете под селекционен контрол оценката е индивидуална за всяко животно, като средната цена е 225 лева, каза Порожанов в отговор на депутатски въпрос. За овцете, които не са под селекционен контрол, оценката няма да бъде по-малка от 150 лева, посочи той. Уточни, че обезщетението зависи от килограмите на животните.

Ощетените стопани с издадена заповед за едноседмична забрана за продажба на мляко в област Ямбол, Стралджа и Тулча ще бъда компенсирани със 7 лева на брой животно. Ще се възползват и от помощта де минимис със 7 лв. на животно.

Що се отнася до директните плащания при форсмажорни обстоятелства за тях стопаните, които са кандидати по схеми за директни плащания с евтаназирани животни, следва да уведомят фонд "Земеделие" в срок от 15 дни на събитието, обясни Румен Порожанов. Кандидатите по схемата за обвързано подпомагане за овце майки и майки кози в планински райони и в селекционен контрол също могат да кандидатстват за подпомагане във фонд "Земеделие", каза Порожанов.

Изпълнителния директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Иван Станков коментира пред БНР, че около 250-300 лева на животно до известна степен ще компенсира загубите на фермерите. Той обаче прогнозира, че поредното изтребване на стада може да откаже много животновъди да се занимават с тази дейност занапред. Иван Станков беше служебен министър на земеделието в кабинета на Марин Райков през 2013 г., а след това стана депутат от АБВ.

Спорна наредба нагнети напрежението в бранша

Освен изтребването на стадата заради болестта, спорната Наредба 3, с която се определя подпомагането в животновъдния бранш, е другата причина фермерите да излязат на национален протест. По думите на Станков наредбата е предизвикала "противопоставяне и разделение" в бранша. Проблемът е в доказването на млеконадоя от едно животно. Дребните стопани твърдят, че няма кой да изкупува млякото им и по тази причина не могат да представят фактури, за да получат евросубсдиите по обвързаното подпомагане.

"Изисква се от собствениците на продуктивни животни да доказват 70 литра мляко. Това се отнася за 200 000 овце. 70 литра мляко не са чак толкова много, но проблемът е, че мандрите отказват изкупуването на млякото и по този начин те не могат да представят своите доказателства. Другият проблем са цените. Цените на млякото се сриват от 1.40 лв. на 1 лев и загубите на фермерите са много големи. Това засяга преди всичко малките фермери, които нямат хладилна техника, които не могат да произвеждат продукти при домашни условия. Затова хората протестират. Исканията са, на първо място, да бъдат наказани "виновниците" за изготвянето на тази Наредба 3", обясни Иван Станков.

Стотици животновъди са загубили субсидии от Кампания 2017 и Кампания 2018 заради член 23 от Наредба 3 за директните плащания, който беше отменен от Върховния административен съд (ВАС) и сега НОКА настоява за обезщетяване на фермерите, но земеделското министерство отказва.

Затова протестиращите искат оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на Златка Възелова и Георги Праматаров, директори на дирекции в Министерството на земеделието, отговорни за приемането на спорната Наредба 3.

Съмнения за конфликт на интереси


От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) извадиха документи, с които обясниха защо Министерството на земеделието дава повече пари на едрите собственици.

Съветникът на земеделския министър Бойко Синапов, който е председател на сдружението "Обединени български животновъди" и защитава интересите на едрите собствениците, е получил 51 300 лв. от земеделското министерство за организиране на изложение. Това според НОКА е явен конфликт на интереси.

"Козевъдите също искаха 15 хил. лв. за изложение, но им беше отказано. Но на своя съветник зам.-министърът отпуска, и то 50 хил. лв.", възмутиха се протестиращи.

Недоволство от ниски изкупни цени на млякото


Животновъдите са недоволни и от ниската изкупната цена на млякото от 1 лв. за литър.

В четвъртък Държавен фонд "Земеделие" реши да отпусне по 7 лева държавна помощ за овце и кози майки за всички животновъди и по 25 лева за овцете в Ямболско заради ограниченията там да се продава мляко заради чумата. Тези суми обаче не удовлетворяват производителите в овцевъдството и козевъдството. Те искат по 20 лв. обезщетение за загубите от ниската цена на млякото, а за засегнатите райони да е 40 лева.


"Хубавото домашно овче и козе мляко струва по-евтино от литър лимонада, това е възмутително. У нас има тотална липса на държавна аграрна политика. Върви се към ликвидиране на фермите. Усилията са насочени единствено към зърнопроизводството и маслените култури, а всичко останало върви към загиване. Този процес трябва да спре. Затова ще водим протестни действия дотогава, докато бъдем чути и бъдат предприети някакви реални действия", заяви съпредседателят на организацията Симеон Караколев.

Той се закани, че ако другата седмица след протеста им под прозорците на Министерския съвет исканията им отново не бъдат чути и не бъдат предприети мерки, ще бъдат принудени да преминат към радикални действия. За пример даде затваряне на границите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boriana
  #5

  Я, стига. тиквата и тиквенчетата ще ми отпусна пари и ще ви запушат устата. Та нали вие сте прешлен от гръбнака на ГЕРБ. В най- лошия случай ще смени някой "отговорен" от неговите с друг "отговорен" пак от неговите и толкова. Игрички.

 2. [email protected]
  #4
 3. Milenca
  #3
 4. [email protected]
  #2

  Не съм чел статията.НО нали животновъдите,до вчера протестираха че им избивали овцете,как така изведнъж започнаха да говорят за повече пари и за субсидии???

 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.