Животновъди размениха ругатни и юмруци с полицаи на Капитан Андреево

До сблъсъци между стотина протестиращи животновъди и полицията се достигна в петък при опита на фермерите да блокират движението през граничния пункт Капитан Андреево, съобщи "Дарик".

Около 11.00 часа животновъди от цялата страна блокираха пътя за Турция при село Капитан Андреево в знак на протест, че няма да им бъдат изплатени предсрочно 70 процента от субсидиите. Платното остана затворено за около 15 минути, след като фермерите пробиха полицейския кордон. Предварително те се извиниха на униформените, честитиха им празника и призоваха към разбиране.

"Министърът на земеделието и премиерът си правят пиар акции на 70 километра оттук, в Кърджали", каза председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, който често предвожда подобни акции на своите колеги.

Протестиращите настояха земеделският министър да отиде при тях и да отговори на исканията им - изплащане на обещаните субсидии за глава добитък, както и повече яснота за предвидените в бюджет 2014 година и новия програмен период средства за животновъдство.

Това, разбира се, не се случи. Малко по-късно протестиращите животновъди тръгнаха срещу силите на реда, които ги предупредиха, че няма да им позволят да затворят повторно пътя. Между служителите и животновъдите възникнаха сблъсъци. Няма информация за пострадали.

Униформените удържаха със сила напиращите да излязат на платното животновъди, като се стигна до словесни и юмручни схватки между двете страни. За кратко полицията спря движението от двете страни на участъка, в който се намират животновъдите.

Очакват се и нови сблъсъци, като животновъдите в момента кроят военни тактики как да пробият по-лесно полицейския кордон и да блокират пътя за границата с Турция, информира "Дарик".

Споделяне

Още от България