Животновъди ще ползват държавни пасища без конкурс

Животновъди ще ползват държавни пасища без конкурс

Животновъдите да получават пасища и мери от Държавния поземлен фонд без търг или конкурс, предвиждат предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Планираните от земеделското министерство поправки бяха обсъдени в петък от зам.-министъра Бюрхан Абазов с представители на животновъдните асоциации, съобщиха от ведомството

 

Очаква се от следващата стопанска година това да стане възможно. Промените ще сложат край на възможността хората, които не отглеждат животни, да получават пасища и европейски средства, посочват от Министерството на земеделието и храните.

 

В момента за ползването на държавните ливади и пасища се провеждат конкурси или търгове, в които се участва на общо основание, без да се дава предимство на огтглеждащите животни, които реално се нуждаят от площите.

 

"Представителите на браншовите организации коментираха, че това са дългоочаквани от тях промени, които имат съществено значение за запазването и развитието на животновъдството, и са важна стъпка за стимулиране на сектора", пише в съобщението на агроведомството.

 

Поправките ще бъдат обсъдени и с представители на браншовите организации от други сектори в земеделието, както и със сдружението на общините, допълва Абазов.

Споделяне

Още от Бизнес