Животновъди вече са взели над 30 млн. лв. от националните доплащания

Животновъди вече са взели над 30 млн. лв. от националните доплащания

Късно в сряда е започнало превеждането на националните доплащания за отглеждане на животни и вече са предоставени 30.219 млн. лв. на над 7700 говедовъди. "Както бяхме обещали, в следващите дни всички собственици на говеда, биволи, овце и кози ще получат държавно подпомагане", заяви в четвъртък министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при посещение във ферми в област Добрич, цитиран от пресцентъра си.

"Ще получите субсидиите си на два транша. Първият транш ще изплатим сега, а вторият ще получите в началото на 2014 година“, обяснил агроминистърът на събралите се в село Царевец селски стопани. Общата сума на националните доплащания за 2013 г. е 100 млн. лв.

Ведомството припомня, че схемата за разпределяне на националните доплащания предвижда да се дават по 200 лв. за отглеждане на говедо и 350 лв. - за бивол. Подпомагането ще се изплати на два транша. За говеда фермерите ще получат по 100 лв. през октомври 2013 г. и по 100 лв. в началото на 2014 г. За биволи съответно сумата е разделена на 170 лв. и 180 лв.

За овце-майки и кози-майки субсидиите са по 41 лв. на животно, също разделени на траншове от 18.50 лв. сега и 22.50 лв. - по-късно.

За крави с бозаещи телета ще бъдат получени по 50 лв. на животно, но средстават ще се дадат наведнъж в началото на следващата година.

През месец декември т.г. на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?