Животновъди вземат парите за гориво за зърнопроизводителите

Животновъди вземат парите за гориво за зърнопроизводителите

Животновъди ще получат предвидени в бюджета 10 млн. лв. вместо зърнопроизводителите, които трябваше да вземат парите под формата на ваучери за гориво, с което да се компенсира акцизната ставка върху газьола, използван за обработката на ниви. Това ще реши на заседанието си в сряда правителството, става ясно от дневния му ред.

Причината за преразпределение на средствата е, че държавата не може  към момента да прилага одобрената от Европейската комисия схема за подпомагане на земеделците. Така парите ще бъдат дадени под формата на допълнително плащане на животновъдите, които за рождения ден на премиера Бойко Борисов миналата седмица го дариха с теле.

Тъй като десетте милиона вече са заложени в план сметката на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), те ще бъдат дадени на фермерите, гледащи говеда и биволи, без това да е обвързано с производството, и на животновъди, отглеждащи крави с бозаещи телета, обвързано с производството. Така животновъдите ще получат за гледане на животните през 2011 г. по 30 лева допълнително на глава добитък.

Ще им бъдат предоставени и други 4 млн. лв., които са били предвидени за доплащания през миналата година, но тъй като животновъди са дали закрити банкови сметки за изплащане на сумите, те са били върнати в бюджета на страната. Друга причина за счетоводното прехвърляне на средства е свързана с обжалвани от фермери откази на ДФЗ за изплащане на субсидии. Парите ще бъдат прехвърлени за 2012 г. и така общо парите за животновъдите се увеличават от 18 млн. на 32 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?