Жизненият стандарт в Русия спаднал за година с 25%

Руснаци пият водка на улицата, сн. ЕПА/БГНЕС

Средната класа в Русия "отива на дъното" - стандартът в страната е спаднал с една четвърт, пише "Новие известия", цитиран от БТА.


През последната година жизненото равнище на икономически най-активните хора в Русия е спаднало с 25 на сто. Това сочат данни от проучване на Института за социална икономика и експерти от групата "Дабъл Ю-Сити къмюнити рисърч" в големите мегаполиси. Цифрите доста надхвърлят официалните, с които боравят правителствените агенции, се казва в статията.


Хората в Русия "все по-често се налага да си отказват не само излишества, но дори и най-необходимото", коментира Тимофей Суровцев, завеждащ сайта W-City.net.


Вече от година руското население "стремително осиромашава" и нивото на бедност е достигнало 15.9 на сто срещу 13.8 процента през 2014 г. Зад чертата на бедност де факто живее днес всеки пети трудоспособен жител на федерацията, показва допитването.


Анкетата само потвърждава факта, че близо 10-процентният по официални данни спад в паричните приходи, съчетан с 15-16-процентната инфлация и рязкото обезценяване на рублата, е нанесъл просто съкрушителен удар по кесиите на руските граждани.


Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента.

По най-скромни изчисления, заради рязкото поскъпване на живота изпадналите в нужда бивши представители на средната класа са изхарчили за 6 месеца най-малко 10 милиарда долара, извадени "изпод дюшеците", се казва в материала.


По данни на централната банка, над 8 милиона получатели на заеми в Русия не могат надлежно да си обслужват дълговете и са на ръба на фалита.


За една година броят на работещите е намалял с 618 хил. души - почти с 1 процент от цялото икономически активно население. В Русия има 4.2 милиона безработни според критериите на Международната организация на труда, посочва експертът Николай Рижков.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?