Жоспен не иска дискусията за бъдещето на Европа да се оставя на Берлин


Ханс-Йохен Кафзак от ДПА
29 май 2001

Френският премиер Лионел Жоспен дълго време обмисляше, кой е най-подходящият момент да каже думата си за бъдещето на Европа. След като потърси малко помощ от познавачи на проблема социалистът, комуто приписват твърде малко евроеуфория, излезе с принципна позиция, която гласи : Необходимо е европейските институции да се укрепят с оглед предстоящото разширяване на Европейския съюз , при което равновесието в триъгълника Съвет на министрите, Европейска комисия и Европейски парламент трябва да се запази. Шейсет и три годишният политик от левицата на Франция не иска да го смятат за европейски мечтател. Затова отговорът му на германските виждания за Европа беше в духа на реализма.

Политическата класа и общественото мнение на Франция все повече натискаха опъващия се министър-председател да каже как вижда бъдещето на Европа. Главният им мотив беше това поле за размисъл и дискусии да не се оставя единствено на германците. Едва една година след като външният министър Йошка Фишер откри дебата с идеите си за радикална реформа на ЕС, и те бяха доразвити от президента Йоханес Рау и от канцлера Герхард Шрьодер, Жоспен реши, че е дошло времето да се включи.При това и от двата бряга на Рейн са наясно, че Париж и Берлин са тези, които заедно ще трябва да определят облика на ЕС след разширяването му.

"Приближаваме се към часа на истината по въпроса за политическата Европа на бъдещето". Така делегираният министър във френското правителство по европейските въпроси Пиер Московиси охарактеризира започващият дебат. След неотдавнашната германско-френска среща на върха в един парижки ресторант Жоспен даде да се разбере, как ще се развият нещата до следващата междуправителствена конференция на ЕС през 2004 година. Двете държави ще умуват за бъдещия облик на Европа най-напред поотделно и чак след това заедно. Защото във вътрешнополитически план Жоспен непрекъснато следи поведението на президента от десницата Жак Ширак. През първата половина на 2002 г. във Франция ще има президентски и парламентарни избори, а Ширак, когото Жоспен иска да смени на президентския пост, вече се изказа по темата Европа.

Няма да стане толкова бързо и няма да се отива толкова далеч, беше отговорът на Жоспен на германските инициативи и това можеше да се предвиди. Париж се опасява, че поставянето на европейския влак на нови релси може да отслаби значително позициите на националните държави. За да се въоръжи с повече аргументи в полза на "реалистичния" път за бъдещето на Европейския съюз, Жоспен се консултира с бившия президент Валери Жискар д' Естен, заимства идеи и от европейския експерт-ветеран Жак Делор. Идеята на последния за Европа като "федерация на национални държави", която Ширак вече възприе, междувременно се приема и от френските социалисти. Сега дискусията във Франция наистина може да започне.

Още от Форум