Жотев отказва да назначи прокурист в "Ален мак"

Вицепремиерът Петър Жотев заяви в Пловдив, че няма да допусне влизането на прокурист в "Ален Мак", защото заводът работи нормално. С изказването си вицепремиерът се противопостави на австрийската ЕПИК, притежател на 22,35% от акциите в предприятието, която преди десетина дни поиска смяна на ръководството заради лошо управление на дружеството.

Мажоритарен собственик на предприятието за козметика все още е министерството на икономиката със 75% от акциите. На 29 март ще се проведе акционерното общо събрание на "Ален мак" с единствена точка в дневния ред - смяна на ръководство.

Жотев обеща в Пловдив, че ще засили участието на специалисти от министерството в управлението на "Ален Мак", а също така, че миноритарните акционери няма да получат място в съвета на директорите.

През май миналата година варненската фирма "Канотранс" подписа договор с АП за 49% от акциите на козметичното предприятие при цена на сделката 6.3 млн. долара, платими в брой. Избраният купувач обаче обяви, че междувременно финансовото състояние на "Ален мак" се е влошило драстично и поиска да плати 70% от договорената цена с компенсаторни записи.

След поредица от спорове през октомври сделката бе развалена.
Делото между двете страни стигна до Върховния административен съд, който все още не е излязъл с окончателно решение по делото.

Споделяне

Още от Бизнес