Жозеф Дол не можа да даде на Цветанов потвърждение за Шенген

Без категорично обещание за приемане на България в Шенген догодина приключи срещата на вицепремиера Цветан Цветанов с председателя на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Жозеф Дол.

Скоро в България ще пристигне комисия, която ще изготви доклад за готовността на страната да бъде приета в Шенгенското пространство. Нещата вървят. Що се отнася до България, за мен не съществува някакъв специфичен въпрос, заяви Жозеф Дол пред репортери след разговора си с Цветанов в сряда.

Министърът е в Брюксел за заседанието на Съвета по вътрешните работи и правосъдието на ЕС, но използва посещението и да потърси подкрепа в ЕП за приемането на България в Шенгенското пространство.

Въпреки че критериите за Шенген са отделни, приемането ни там явно ще зависи и от работата на съдебната система, каза Цветанов след разговорите си в Брюксел.

Жозеф Дол специално го е питал дали в България вече има осъдителни присъди. Цветанов каза, че не можем да избягаме от обвързването на влизането в Шенген с мониторинговия механизъм в областта на правосъдието и вътрешните работи.

"Част от външната сигурност, тя минава и част от реализираните политики във вътрешната сигурност, но пак говорим за две отделни досиета", коментира Цветанов.

Жозеф Дол не се ангажира с никакви оценки дали добавянето на допълнителни критерии за Шенген е справедливо.

"Често е по-лесно да се промени системата предварително, отколкото след това. И ако сега това се отнася за България и Румъния и има проблем за Шенген, значи трябва да го дискутираме предварително. За мен това е добрият начин", каза Жозеф Дол.

Според Цветанов не може и не трябва да има обвързване между приемането в Шенгенското пространство и мониторинга на ЕК спрямо България и Румъния.

Франция и Холандия се опитват да наложат такава връзка , за да се забави приемането на България и Румъния в Шенген.

Жозеф Дол също не съзира такава връзка, а ЕК заяви нееднократно напоследък, че членството в Шенгенското пространство и механизмите за контрол са два напълно различни въпроса.

"Според мен, влизането на България и Румъния ще бъде обвързано, така че трябва да се работи в тази насока. Аз съм французин, не крия това, но съм европейски политик. Разбира се, че Франция е скептично настроена след всичко, което се случи с ромите в страната, но по отношение на България не съществуват специфични въпроси, свързани с ромите. Това е съвсем ясно, обсъдихме и този проблем", заяви Жозеф Дол.

Той добави, че сега е най-добре да се изчака новата година, тъй като неговата най-голяма грижа сега е приемането на бюджета на ЕС. Казах на министъра да продължи работата във връзка със Шенген с министрите от другите страни, каза Жозеф Дол.

Цветан Цветанов уточни, че мисията за оценка на извършената подготовка за членство в Шенгенското пространство пристига на 6 декември. Той е уверил Жозеф Дол, че всичко изисквано около подготовката на България за членство е свършено и европейските пратеници се очакват без притеснения.

Според министър Цветанов по - голяма яснота около приемането на България в системата Шенген ще има след посещението на комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в страната ни през февруари другата година.

Запитан дали проблемите около румънските роми във Франция няма да забави приемането на България в Шенген, министър Цветан Цветанов заяви, че не очаква страната ни да бъде отделена от Румъния при решаването на този въпрос.

Той се срещна също със заместник-председателката на Групата на ЕНП в ЕП Кориен Ворман-Коол, с ръководителите на холандската и френската делегации в Групата Вим ван де Камп и Жан-Пиер Оди.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?