Жозеп Борел: Проблемът с Каталуния няма да изчезне с няколко съдебни присъди

Жозеп Борел

Проблемът, поставен пред Испания от движението за независимост на Каталуния, няма да изчезне с осъждането на деветима сеператистки лидери. Това заяви във вторник външният министър на Испания Жозеп Борел, който призова за диалог в рамките на конституцията, предаде Ройтерс.

Вчера испанският Върховен съд издаде присъди от 9 до 13 години затвор срещу каталунски политици заради участието им в неуспелия референдум за независимост на областта през 2017 г. По този повод Борел каза пред репортери: "Вчера, днес и утре това си остава политически проблем, който трябва да бъде решен". По думите му не е работа на съдиите да решават политически проблеми.

Министърът заяви, че лидерите на движението за независимост на Каталуния са проявили "тоталитарен подход", като са пренебрегнали мнението на онези, които искат областта да остане част от Испания. Според допитване от юли 48,3 на сто от каталунците са против отделянето, а 44 процента го подкрепят.

Регионалният каталунски ръководител Ким Тора заяви днес, че неговата администрация ще продължи да отстоява правото на самоопределение на Каталуния. На пресконференция пред чуждестранни медии Тора каза, че вчерашните присъди са нарушили различни свободи, които допреди това са били смятани за гарантирани. "Референдумът е най-положителното решение като опит за излизането от това положение", заяви той в отговор на въпроси какво предлага централното правителство в Мадрид.

Заради протестна демонстрация срещу присъдите вчера на барселонското летище "Ел Прат" бяха отменени и отложени 110 полета и на сградата бяха нанесени леки повреди, каза говорител на летищния оператор "Аена". Днес ситуацията е спокойна, но 45 полета са отменени като последица от събитията от понеделник.

Властите съобщиха, че трима души са били задържани по време на протестите, продължили до късно през нощта, предаде Асошиейтед прес. Пострадали са над 170 човека, сред които около 40 полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа