Жозеп Пике: Германия не трябва да се опитва да изгражда Европа сама

Отхвърляйки дискусията за "федерализма" в ЕС, министърът посочва: "Германия е най-важната страна в съюза и не можем да изградим Европа без нея, но и Германия не трябва да се опитва да изгражда Европа без другите страни".

Испания не споделя виждането на Берлин за разширяването на ЕС, посочва Пике. "Испанската позиция по отношение на свободното движение на работна ръка е напълно ясна - ние не споделяме убеждението на Германия и Австрия, че можем да разрешим свободното движение на стоки и капитали с новите партньори от изток от първия ден след разширяването, а да забавим със седем години свободното движение на хора".

Мадрид настоява останалите страни от ЕС да признаят, че разширяването ще причини на Испания проблеми след като само два региона - Естрамадура и Андалусия /от десет в момента/ ще отговарят на критериите за получаване на регионална помощ след присъединяването на бившите социалистически страни. "Германия трябва да разбере, и съм сигурен, че ще го направи, че това, което иска Испания, е легитимно и добро за всички. Ние възприехме гъвкав подход и съм сигурен, че и Германия ще го направи", казва Пике по този повод.

Министърът се спира и на дебата за институционалното бъдеще на Европа, по който вече станаха ясни германската и френската позиция. Изглежда "привлекателно да решим дали отиваме към федерална или конфедерална Европа, но тези думи не означават едни и същи неща във всички европейски страни", предупреждава той. Дебатът може да предизвика "негативни реакции". Тези концепции са за "вътрешно използване и не са особено удачни, когато става дума за реалната конструкция на Европа", допълва министърът.

Той все пак защитава идеите за "конституционализация" на ЕС, за увеличаване правомощията на комисията и засилване ролята на парламента в процеса на вземане на решения в съюза.

Споделяне

Още от Форум