Жп гарата в Бургас ще се модернизира с над 8 млн. лв. от еврофондовете

Над 8 млн. лв. от еврофондовете ще отидат за модернизацията на жп гара Бургас, стана ясно при подписването на договорите за реализацията на проекта в Бургас Изпълнител по договора за проектиране и строителство е ДЗЗД "Железопътна инфраструктура Бургас“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществят от Обединение "Рубикон – Ен Ар 1“. .

 

Той предвижда да се обнови приемната сграда, да се реставрира фасадата, обновяване на пероните, които ще осигуряват достъп и на трудно подвижни хора, и внедряването на модерни инсталации.

 

Гара Бургас е построена в началото на XX век и е една от първите железопътни гари в България и е архитектурен паметник. Зданието е изграждано на три етапа в периода от 1908 до 1929 г., но след стогодишна експлоатация без основни ремонти е силно амортизирано. Сега дограмата е остаряла, от покрива прониква дъждовна вода, нарушена е хидроизолацията под коловозите и в тунела има течове по тавана и стените, което води до значителни енергийни загуби.

 

Обектът е част от проект "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа”, "Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап“, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП "Транспорт“.

Споделяне

Още от Бизнес