Жп катастрофа отрови с фосфорен газ 14 селища в Украйна

Жп катастрофа отрови с фосфорен газ 14 селища в Украйна

Отровен газ от жълт фосфор засегна района на град Лвов в Украйна, предадоха във вторник световните агенции. Влак, който е превозвал жълт фосфор от Казахстан за Полша, е дерайлирал през нощта на около 80 км от Лвов, в който живеят около 800 души. В района е обявена химическа тревога.

Петнадесет цистерни са дерайлирали, като шест от тях са се запалили. Пожарът е бил загасен около 6.00 часа сутринта. Пристигналите на място специалисти смятат, че огънят е избухнал заради изтичане на фосфор. Предполага се, че е засегнат район от около 90 квадратни километра, съобщават от украинското министерство на извънредните ситуации. От пожара се е образувал отровен облак, който се е разпрострял над 14 населени места, съобщи ББС. Около 800 души са били евакуирани от целия Буски район, а двадесет души са настанени в болница с отравяне.

Правителствената пресслужба на Украйна опроверга слуховете пред БСС, че има втора железопътна катастрофа, както и че жителите на Лвов са били евакуирани, а населението на града е било призовано да не излиза на улицата. Според правителствената пресслужба, тези слухове не отговарят на действителността и не съществува заплаха за живота на жителите в областта.  

Според информация на Лента.ру, Министерството на извънредните ситуации на Украйна е предложило на жителите от 14-те села да ги евакуира и дори е изпратило десетина автобуса, но много от хората са отказали да напуснат домовете си.

В района на катастрофата са повредени 50 метра от релсите, три стълба от контактната мрежа и около 100 метра от нея.

Украинският вицепремиер Олександър Кузмук сравни мащабите на инцидента с експлозията в чернобилския ядрен реактор през 1986 г.”След катастрофата в Чернобил сме изправени пред случай, който може да представлява реална заплаха за населението. Това е извънредно събитие с непредвидими последствия", каза Кузмук.

Фосфорът се използва за производството на химически торове и за производството на т. нар. фосфорни бомби. Смъртоносната доза от него се равнява на една десета от грама. Жълтият фосфор нанася поражения на костите и мозъка, и може да причини чернодробна некроза, уточняват агенциите.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?