Жп линията София-Скопие остава приоритет, но пари няма

Българският транспортен министър Ивайло Московски и колегата му Горан Сугарески

Транспортните министри на България и Македония обявиха, че изграждането на жп линията София-Скопие остава приоритет за двете държави, но признаха, че бюджетите трудно ще поемат цялата финансова тежест на проекта и трябва заедно да търсят външни инвеститори.

Това стана ясно след среща между българския транспортен министър Ивайло Московски и колегата му Горан Сугарески, който е част от правителствената делегация, водена в София от премиера на Македония Зоран Заев.

Важността на тази жп връзка бе подчертана и от българския премиер Бойко Борисов ден преди посещението на Заев у нас.

Реализацията на проекта обаче е зависи от осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на изцяло нов участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница.

Московски е обявил пред своя колега, че България разполага с осигурени средства от оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ за цялостната подготовка на проекта за модернизация на жп линията София-Перник-Радомир-Гюешево. При наличието на финансов ресурс, строителството на железопътния участък може да стартира през 2020 г., смята Московски.

Сугарески на свой ред информирал български яси колега за напредъка на проекта за изграждането на нова железопътна линия от Крива Паланка до границата с България като част от Общоевропейския коридор VIII от Радомир до Беляковци. От българска страна ще участват експерти, които ще наблюдават дейностите и ще оказват съдействие на македонската страна. Проектът ще се изпълнява в близост до границата с България и в неговия обхват попада трансграничният тунел "Деве Баир“, припомнят от българското транспортно министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?