Жребий определи четвъртия член на ВСС от прокурорската квота

Огнян Дамянов влиза в съвета с Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов

Жребий определи в понеделник четвъртия член на следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската квота, след като през уикенда двама от кандидатите получиха равен брой гласове.

Последният избран е Огнян Дамянов, който получи еднаква подкрепа с Ясенка Шигарминова от по 420 гласа на повторния вот в неделя. Затова и в употреба влезе жребият, който за пръв път беше предвиден в Закона за съдебната власт (ЗСВ) с последните му промени, регламентиращи прекия избор на членовете на ВСС от квотата на магистратите.

В закона обаче не бе описана точната процедура, което принуди прокурорската изборна комисия сама да определи как да бъде проведен жребият. Имената на Дамянов и Шигарминова бяха написани на бели листчета, които бяха поставени в еднакви пликове. След това председателят на комисията Стефани Черешарова ги разбърка, а водещият общото събрание Виктор Малинов изтегли печелившия кандидат.

Така, Огнян Дамянов попълни последното място от квотата на държавното обвинение във ВСС, като преди него колегите му избраха в неделя Даниела Машева, Георги Кузманов и Пламен Найденов.

"Процедурата протече при стриктно спазване на закона – пряко, тайно, равно избирателно право на всички прокурори... Всичко добро, което се случва в Прокурорската колегия, всичко, което не се случва или всичко лошо, което се случва - за него всеки прокурор вече ще поеме своята отговорност", коментира след жребия главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му обаче жребият не е най-добрият вариант за избор между двама кандидати с еднаква подкрепа: "Бях много изненадан, че процедурата стигна до това свое пълно разгръщане. Мога да кажа просто, че законът беше спазен. Но личното ми мнение е, че законът би могъл да избере едно доста по-добро решение – вместо жребий, да се проведе трети рунд на гласуване между кандидатите с равен брой гласове. Но такава е конструкцията на закона."

Попитан дали част от прокурорите няма да се чувстват непредставени в следващия ВСС, тъй като всеки от кандидатите получи между 400 и 500 гласа, а имащите право на глас бяха над 1500 обвинители, Цацаров заяви, че добър или лош, това е изборът на прокурорите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?