Журналист беше пред уволнение заради въпрос към Румен Петков

Журналист беше пред уволнение заради въпрос към Румен Петков

Кореспондентът на Националното радио в Русе Наташа Димитрова беше на път да загуби работата си, защото си “позволи” да зададе въпрос на вътрешния министър Румен Петков, който той сметна за неуместен.

Румен Петков видимо се раздразни, когато на 17 януари, по време на посещението му в Гюргево съвместно с румънския вътрешен министър Василе Блага, журналистката попита каква ще е съдбата на отстранения шеф на жандармерията, след като току що прокуратурата обяви, че не намира материали срещу него за образуване на досъдебно производство.

Няколко дни по-късно по-късно Натша Димитрова получила заповед с последно предупреждение за уволнение, подписана от генералния директор на държавното БНР Поля Станчева.

Предупреждението е мотивирано с твърдението, че подобен въпрос, зададен в чужбина, “уронва престижа на България пред международните институции.” 

“Мотивът” със сигурност е заимстван от самия министър Петков, който скастри журналистката, че въпросът ѝ ни излага пред румънците. 

В понеделник пред Mediapool Наташа Димитрова обясни, че за нея въпросът е приключил, благодарение на колегите ѝ от програма “Хоризонт” на БНР, които се застъпили за нея. Тя е получила  втора заповед от Поля Станчева, с която се отменя първата.

Поля Станчева обясни пред Mediapool, че научила какво пита кореспондентката на БНР от шефката на Румънското национално радио, след което поискала обяснение от Наташа Димитрова и случаят вече бил приключен.

По думите на Станчева БНР има национално отговорна позиция и не бива да става източник и проводник на подобни теми. Кореспондентката била от провинцията – продължи Станчева -  и не била информирана за приоритетите на работа в радиото. Тя изключи възможността  за оказване на външен натиск върху редакционната и кадрова политика на БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България