Журналист е подложен на тормоз след разкрития за нередности в община Червен бряг

Журналистът Христо Гешов сн: Facebook

Журналистът от Червен бряг Христо Гешов съобщи в отворено писмо, че той и семейството му са подложени на натиск и репресия, след серия негови разкрития за нередности в общинската власт.

Христо Гешов е журналистът, който разкрива как трима общинари от Червен бряг ще санират къщите си с европейски средства. Според Комисията за конфликт на интереси всичко е законно, но не на същото мнение е Министерството на регионалното развитие, което следи случая.

Журналистът води свое собствено предаване в YouTube – "На прицел"  , в което показва нередности в общината. Едно от предаванията е за купуването на скъп нов служебен автомобил за директора на местната болница, която междувременно е натрупала задължения за над половин милион лева. По случая е образувана прокурорска проверка.

Друго негово разследване, по което вече има повдигнати прокурорски обвинения срещу кмета и двама общинари, е за неизгодна сделка за наем на общинската фирма "Обществено хранене", която стопанисва хотел и ресторант "Таганрог". 

Както съобщи Христо Гешов, подадените жалби в полицията срещу него са вече над 130.

Журналистът твърди, че през тази седмица са уволнени и няколко общински служители, които са споделяли негови публикации в социалната мрежа.

Чашата преляла след публикуването на отвореното му писмо. В него той разказва как принуждават майка му да напусне детската ясла, в която работи като "помощник – кухня" и не си затваря устата за нередности в детското заведение.

Поредното привикване на журналиста в полицията за "профилактика" става в деня след като той публикува отвореното си писмо във Фейсбук. Полицаят иска от Христо Гешов да подпише протокол, че няма да доближава детското заведение, защото е уронил престижа му.

Това на практика означава, че няма да мога да водя или взимам детето, което отглеждам като собствен син, от детската ясла и той трябва да спре да я посещава, коментира Гешов пред Mediapool.

Заради тормоза, на който е подложен той и семейството му, той готви протест след Великден.

Ето и текста на отвореното писмо на журналиста:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

това, което ще ви разкажа, не е филм за политическите репресии през миналия век, а картина, която показва настоящето.

Преди година и 8 месеца майка ми - съвестен и редовен данъкоплатец на Община Червен бряг беше назначена на работа като "помощник - кухня" в общинска ясла "Щастливо детство" гр .Червен бряг. Назначаването ѝ съвпада с времето, когато изпълнявах длъжността "връзки в обществеността" към общината. Майка ми е получавала минимална работна заплата за свършена работа! До вчера, когато временно изпълняващ длъжността Директор - Ваня Коцева я ПРИНУЖДАВА да подаде молба за напускане, в противен случай цитирам "ще намеря друг начин да те махна".

Въпросното освобождаване от длъжността съвпада с няколко неща :

- материалите, разследванията които правя срещу местната власт и сигналите, които подавам до институциите за евентуални злоупотреби

- неудобни въпроси, които задава майка ми към директорката и персонала свързани с в детската ясла . Ето някои от тях :

- В детската ясла РЕАЛНО има 39 деца - 12 от които само за кухня, остатъка са реално посещаващи яслата, голяма част, от които навършили 3 години!

- има човек "поддръжка", който не може да коси трева, не може да чисти, боядисва и каквото и да е заради изброени от него заболявания, но заплата си взима!

- Без каквато и да е заповед майка ми, която е била на трудов договор като "помощ - кухня" трябваше да влиза и по групи- изпълнявайки и работата на т.нар. "лелички".

- отново без заповед майка ми и другата готвачка -Лазарина Георгиева им се налагаше с изписана храна за точна бройка деца, да ОТДЕЛЯТ ХРАНА ЕЖЕДНЕВНО И ЗА ПЕРСОНАЛА на яслата - директор, счетоводител, домакин, лелички и т.н.. И ВСИЧКО ТОВА С ВАШИТЕ ПАРИ И .... ОБЩИНСКИТЕ ПАРИ, СИРЕЧ НАШИТЕ!

- Кухня, която не е покрила ЕЛЕМЕНТАРНИ ИЗИСКВАНИЯ И НОРМИ - бойлери и мивки от които бие ток, падащ лепец от тавана, мухъл и ред други .....

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

ако вашите деца са записани там - поискайте да видите къде се готви храната за вашите деца ! Поискайте и да видите какво ядат вашите деца и какъв е грамажа ! ! ! Защото си плащате !

А относно това, че или заради мен или заради неудобните въпроси и несъгласие от страна на майка ми за изброените по - горе неща е "съкратена" от работа ще кажа БЛАГОДАРЯ ! Защото мястото и не е там и защото не може едната готвачка да е в непрекъснат болничен, а другата да върши работата за 2 ! Благодаря и на господин Вълов "Угърчински", че за пореден път ми доказа колко е беден по душа и че злобата изяжда човека !

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?