Журналист напуска Нова тв заради "системна цензура"

Директорът на новините в медията го обвини индиректно в "порочна журналистика"

Разследващият журналист Васил Иванов обяви във вторник сутринта, че напуска Нова телевизия заради "системна цензура" и че ще разкаже подробности същата вечер пред конкурентната бТВ и по-точно в "Шоуто на Слави", което също се оплаква, че е цензурирано. Ръководството на Нова тв обаче подкрепи набедената от Иванов шефка на "Новини и актуални предавания", а на самия него пожела "успех".

Иванов публикува във Фейсбук предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел. В него посочва като причина за решението си "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания", и добавя, че подробности ще разкаже по-късно в "Шоуто на Слави".

Васил Иванов е автор на разследвания за корупция и неправомерно харчене на държавни средства. През 2006 г. пред апартамента на семейството му в столицата избухна бомба. За щастие никой не пострада, но извършителите не бяха заловени.

Той работи в Нова телевизия през последните 14 години, като за последно бе автор и водещ на предаването "Разследване".

По-късно ръководството на Нова телевизия излезе с позиция, в която посочва, че "има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти" и застава зад Дарина Сарелска.

Самата Сарелска отхвърли обвиненията на Васил Иванов с коментар в личния си профил във Фейсбук.

"Намирам за съвсем естествено за времето, в което живеем, опитът да сложиш прът в колелата на порочната журналистика, да се нарича цензура. В този смисъл съм професионално поласкана! И ще защитя позицията си с конкретика, след като чуя конкретика", посочва Сарелска.

Освен това Нова телевизия благодари на Васил Иванов и му пожелава успех в бъдещите му начинания.

"NOVA има пълно доверие в редакционната политика, следвана от разследващите журналисти, под ръководството на мениджмънта на отдел "Новини и актуални предавания", посочват от Нова телевизия.

"В последните 5 години в NOVA работи обособен екип от разследващи журналисти, носители на множество награди и автори на редица силни журналистически материали, разобличаващи злоупотреби във всички сфери и нива на публичния живот, като например: финансирането на автобусните спирки в София, обществените поръчки в Агенцията за бежанците, финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев, ефективността на системата за неотложна помощ в София, скандала с обществена поръчка в Неделино за фиктивни ремонти на детска градина и др", посочват от Нова.

И добавят, че се гордеят с всички тези постижения, както и с "работата на своя водещ новинарски екип, ръководен от Дарина Сарелска, чийто професионализъм и опит допринасят за успеха и авторитета на медията".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество