Журналист осъден на 5 години затвор в САЩ за подкрепа на "Анонимните"

Американският журналист Барет Браун, известен с това че е писал за хакерската група "Анонимните" и дори беше считан за неин неофициален говорител, беше осъден на 63 месеца затвор вчера в Далас, щата Тексас, съобщи Франс прес.

Процесът на 33-годишният Браун, който беше арестуван през 2012 г., мобилизира защитниците на свободата на медиите.

Първоначално той беше обвинен за сътрудничество с хакерите, но накрая се призна за виновен по най-маловажните обвинения. Той беше осъден и на глоба от 890 хиляди долара.

"Съединените щати на несправедливостта: Барет Браун е осъден на 63 месеца във федерален затвор", съобщи в "Туитър" групата за подкрепа на журналиста "Освободете Барет Браун", след произнасянето на присъдата.

Някои считаха Браун, който е работил за "Хъфингтън пост" и "Венити феър", за поддръжник на групата "Анонимните". Процесът срещу него започна, след като той публикува линкове към информация, открадната от фирмата за сигурност "Статфор" през 2011 година. В своя защита Браун изрази съжаление, че правителството "заплашва с десетки години затвор за копирането и публикуването на обществено достъпен линк, който и други журналисти разпространиха, без да бъдат съдени".

Журналистът и неговите поддръжници, включително правозащитната организация "Репортери без граници", поискаха присъдата му да не надхвърля вече прекараното в затвора време, или 30 месеца.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?