Журналист от Ал Джазира арестуван в Испания за връзки с Ал Каида

Испанската полиция задържа днес в южния град Гранада журналист, работещ за базираната в Катар телевизия Ал Джазира, обвинявайки го за връзки с терористичната мрежа Ал Каида, предадоха световните агенции.

Властите смятат, че Тайсир Алуни, който е интервюирал Осама Бин Ладен преди около две години, е оказвал подкрепа на двама заподозрени членове на Ал Каида, арестувани по -рано тази година в Испания.

Роденият в Сирия Тайсир Алуни е арестуван по заповед на известния съдия Балтасар Гарсон, поискал и задържането в Барселона на 16 предполагаеми членове на Ал Каида. Повечето от тях по-късно бяха пуснати на свобода. Гарсон придоби международна известност през 1998 г., когато се разпореди да бъде арестуван бившият чилийски диктатор Пиночет.

Алуни има испански паспорт. Той бил в Испания със съпругата си, за да проучи възможностите за отваряне на бюро на Ал Джазира, твърди негов приятел. Алуни бил отведен за разпит в Мадрид, предаде АП.

Според испанските власти Алуни е оказвал подкрепа на Имад Един Баракат Иаркас, свързан с арестувания през ноември 2001 г. Абу Дадах, са заявили съдебни източници пред Си Ен Ен.

Те твърдят още, че арестуваният е оказвал помощ на Мохамед Бахадиах, близък на Абу Калед, член на Ал Каида, който вероятно се укрива в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?