Журналист от Ал Джазира убит при нови сражения в Кербала

Оператор на катарската телевизия Ал Джазира е убит при сражения в Кербала, предадоха световните агенции. Осемнайсет бойци от милициите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр бяха убити при нападение на американски части с танкове и оръдия, срещу техните позиции в Кербала, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на американската армия.

Рашид Хамид Уали е бил част от екипа, отразяващ сраженията в свещения шиитски град, и бил застрелян от снайперист, в момент когато екипът снимал от покрива на хотел, предаде АП. Не е ясно коя от двете воюващи страни е отговорна за убийството.

Загиналият оператор е вторият служител на Ал Джазира, станал жертва на боевете в Ирак. През април бе убит водещ кореспондент на телевизията в Багдад, където офисите на Ал Джазира бяха обстрелвани от американски войски. В Ирак има и загинал оператор на телевизия Ал Арабия. На 7 май в Ирак бяха убити известният полски журналист Валдемар Милевич и полският репортер от алжирски произход Мунир Буамран.

Сраженията в Кербала избухнали, след като бойци от радикалните шиитски милиции изстреляли гранати срещу патрулиращи американски танкове в града.

Въоръжените действия се водят главно около гробниците на имам Хусейн и имам Абас. Американската армия обяви, че прави всичко възможно, за да не пострадат шиитските светини.

Бойните действия са съсредоточени главно в северозападната част на града, съобщиха от Министерство на отбраната в София.Няма произшествия и инциденти с български военнослужещи през изминалата нощ в Кербала. Обектите, охранявани и контролирани от българи, както и тяхната база "Кило" не са били обстрелвани.

Медицински източници от болницата Хусейн в града съобщиха, че са загинали 12 души, сред които двама ирански поклонници, а освен това имало 13 ранени.

Със смъртта на журналиста от Ал Джазира броят на журналистите, убити от началото на военните действия в Ирак през март 2003 г., достигна 25, отбелязва Ройтерс.

Напрегната остана обстановката през нощта и в другия свещен за шиитите град- Наджаф. Един цивилен иракчанин загина, а друг беше ранен, когато колата им попаднала под кръстосан огън при сраженията между силите на коалицията и шиитските милиции. В града отекнаха серия силни експлозии, последвани от изстрели, идващи по всяка вероятност от Площада на Революцията, който редовно е прицел на нападения от страна на бойците от Армията на Махди.

Един американски морски пехотинец загина при пътен инцидент в провинция Ал Анбар в Западен Ирак. С неговата смърт броят на американските военнослужещи, загинали в Ирак от началото на военните действия, нарасна на 791, отбелязва Франс прес.

Четирима иракски полицаи бяха убити при нападение на въоръжени мъже срещу пропускателен пункт близо до град Баакуба в т. нар. сунитски триъгълник, предаде Ройтерс. Според свидетели нападателите са използвали леко стрелково оръжие и ракети.

На фона на разрастващия се скандал с изтезанията на иракски затворници от страна на американски и британски войници, от Абу Гариб тази сутрин бяха пуснати част от общо над 450 затворници, които трябва да бъдат освободени от затвора близо до Багдад, предаде Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?