Журналист от "Шпигел": Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

Журналистът от "Шпигел" Димитър Ганев пред бТВ

"Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат турския бизнесмен Абдуллах Бююк". Това заяви в петък българският журналист Димитър Ганев, който е един от петимата журналисти, участвали в разследването на германското издание "Шпигел".

Бююк бе предаден на турските власт преди четири години и бе обвинен за връзки организацията на Фетуллах Гюлен – ФЕТО. Официалните власти в Анкара обявиха ФЕТО за терористична организация, която стои зад опита за пуч срещу Ердоган през 2016 година.

В своето разследване "Шпигел" припомня за случая на Бююк, който бе предаден на турските власти, въпреки че българският съд на два пъти отказа екстрадицията му. Според германското издание премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган.

Димитър Ганев казва, че журналистическото разследване се базира на секретни грами от турското посолство в София. Журналистът беше категоричен, че няма да разкрие източниците си като оповести откъде се е сдобил с документите.

"Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на тези документи – нямаше да бъде възможно. Имаме цялата групичка – министър-председател, бивш главен прокурор, шефове на разузнаване, абсолютно целия връх на българската власт", каза журналистът.

По думите му разследването показва как българските политици са работели с турското посолство, а посланик Гьокче "ги е впрягал да вършат неговата работа".

"Той лобира за експулсирането (на Бююк), по някакъв начин този човек да бъде заведен в Турция, след като има решение на две съдебни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически мотивирана. Въпреки това турският натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат", казва Ганев.

Сега Абдуллах Бююк съди България в Страсбург. В крайна сметка той е предаден на Турция от българските емиграционни власти заради изтекло право на пребиваване.

Ганев разказва, че след размириците в Турция се е провела среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, а доказателство за това са грамите на посолството.

"Г-н Цацаров поема ангажименти към турския посланик, след което ги изпълнява. Той публикува отговор на двете разследвания, г-н Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите твърдят, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да провери след среща с шефовете на българското разузнаване – къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо убежище. Според един от документите, той си е изпълнил тези задължения", казва Ганев.

Около 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура, както Бююк. В своя мандат главният прокурор Сотир Цацаров имаше общо четири срещу с турските главни прокурори, една среща с президента Ердоган и неизвестен брой срещи с турския посланик.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?