Журналист съди Петканов заради отказан достъп до архива на ДС

Във вторник, 8 април, Върховният административен съд /ВАС/ ще гледа делото на журналиста от в."Дневник" Христо Христов срещу министъра на вътрешните работи Георги Петканов, съобщиха от пресслужбата на съда. Христов съди министър Петканов заради отказа на МВР-шефа да му разреши достъп до архива на бившата Държавна сигурност.

През ноември м.г. журналистът е поискал да проучи и изследва литерните дела на радио "Би Би Си", "Дойче Веле" и "Свободна Европа" в периода 1970-1978 година. В този период убитият в Лондон български писател Георги Марков е работил и сътрудничил на трите западни радиостанции. Министърът на вътрешните работи обаче е отказал достъп с аргумента, че такава информация няма в архива.

Според Христо Христов, вътрешният министър Георги Петканов не е спазил подписаната от него инструкция на реда за достъп до информация, съдържаща се в документите от архивните фондове на МВР. Тази инструкция дава право на достъп на всеки, за да извършва изследователска и публицистична дейност. С отказа си Петканов не е предоставил възможност на журналиста да направи своето проучване.

През 2000 г. Христо Христов публикува разследване, основавано на проучване на служебния архив на Шесто управление на ДС, в което той откри голям брой неизвестни дотогава документи за писателя Георги Марков.

Три месеца преди отказа си, през август 2002 г. Георги Петканов отново не е разрешил на същия журналист достъп до архива с мотива, че МВР още не е привело вътрешната си нормативна база в съответствие със Закона за защита на класифицираната информация. Този закон бе приет от парламента три месеца по-рано, в края на април м.г.

Още от България