Журналист в отговор на Тръмп: Алтернативните факти не са факти, а лъжи

Новият президент обяви война на медиите, задавайки агресивен тон на предстоящото управление

Журналист в отговор на Тръмп: Алтернативните факти не са факти, а лъжи

В първите си два дни на президентския пост Доналд Тръмп обяви война на медиите, с която зададе агресивен тон на предстоящото управление.

Началникът на кабинета на Белия дом Райнс Прибъс заяви в неделя пред Фокс нюз, че има "обсесия сред медиите да делегетимират този президент", добавяйки: Ние няма да стоим със скръстени ръце и да позволим това да се случи.

Политическите анализатори бяха поразени, когато на първия си брифинг като нов говорител на Белия дом Шон Спайсър сгълча журналистите за това, че според него са занижили броя на хората, които са присъствали на церемонията по заклеването на Тръмп в петък, пише "Файненшъл таймс".

Спайсър призна, че няма официални данни колко хора са присъствали, но настоя, че церемонията по заклеването на Тръмп е наблюдавана от много повече хора, отколкото заклеването на Обама.

Той каза, че опитите да се "подценява ентусиазмът на инагурацията" са "срамни и грешни" и че на медиите ще се търси сметка.

"Това бе най-многобройната публика, която някога е присъствала на встъпване в длъжност. Точка", заяви Спайсър в едно от няколко подобни изказвания, които са опровергани от снимки и данни за движение на хора.

След което брифингът приключи без възможност за въпроси от страна на медиите.

Експерти са на мнение, че това е безпрецедентен начин за провеждане на първата официална пресконференция на новия екип в Белия дом.

Американските медии показаха снимки от въздуха на церемонните по полагане на президентската клетва през 2009 и 2017 г., съчетани с официални данни за броя на пътниците в метрото. Сравнението показва, че инагурацията на Тръмп е привлякла далеч по-малък брой хора, отколкото тази на Барак Обама за първия му президентски мандат.

Белият дом представил "алтернативни факти"

Старши съветникът на Тръмп Келиан Конуей отхвърли предположенията, че Шон Спайсър е направил некоректни изявления за инагурацията, за да изглежда Тръмп по-популярен отколкото е всъщност. Притисната от водещия на "Среща с пресата" по телевизия Ен Би Си Чък Тод, тя каза, че изборната победа на Тръмп се дължи частично и на това, че хората повече не вярват на медиите. В отговор на водещия, че говорителят на Белия дом е изрекъл лъжи, Конуей отвърна, че той е "предоставил алтернативни факти" за събитието.

"Алтернативните факти не са факти. Те са лъжи", заяви по този повод Чък Тод.

Келиан Конуей също така предупреди, че Белият дом може да преразгледа отношенията си с медиите, ако репортерите допускат, че Шон Спайсър е излъгал за инагурацията.

Съветничката на Тръмп взе на въоръжение фраза на Оруел

"Алтернативни факти" е фраза на Джордж Оруел от романа му "1984", отбеляза журналистът от "Вашингтон поуст" Карин Тъмулти.

Това ни връща към двусмислието на "1984", където войната всъщност е мир, където гладът е изобилие. Ето това се случва тук", коментира историкът Алън Лихтман пред Си Ен Ен.

Фразата "алтернативни факт" стана топ тема на коментари в Туитър малко след като бе изречена от съветничката на Тръмп.

Тълковният речник "Merriam-Webster" дори припомни в Туитър дефиницията думата факт – информация, в която е представена обективната реалност.

В нашата журналистическа програма ние нямаме курсове за алтернативни факти, коментира Франк Сезно, директор на програмата за медии в университета "Джордж Вашингтон". Ще ви пишем слаб, ако използвате алтернативни факти, допълни той.

Директорът на новините в националното обществено радио Майкъл Орескес смята, че коментарите на Конуей за "алтернативни факти" са символични за по-мащабната битка, която сега се води в света.

"Има хора, които разбират, че ако можете да създаде различно разбиране за действителността, вие реално можете да промените политиката или каквото и да е друго", смята той.

"Война с медиите"

В събота Тръмп посети ЦРУ, където заяви: "Аз съм повел война с медиите. Те са сред най- непочтените хора на земята." Той приписа на медиите вината за това, че сякаш има конфликт с разузнавателната общност.

Тръмп атакува разузнавателните служби на САЩ и по време на кампанията си, и след като спечели изборите, включително заради изтеклата информация, че е предупреден от разузнаването, че Русия вероятно е събирала компрометиращи данни за него.

Джон Бренан, който бе шеф на ЦРУ до петък, опроверга президента, заявявайки, че е "дълбоко натъжен и разгневен от жалката демонстрация на самовъзвеличаване на Тръмп" и че новият президент би трябвало да се "засрами".

Докато държеше реч срещу медиите в ЦРУ, Тръмп не спомена нищо за стотиците хиляди протестиращи в този момент срещу него по време на похода "Марш на жените".

В неделя обаче той написа в Тиутър: Мирните протести са отличителен белег на нашата демокрация. Дори ако не съм винаги съгласен, аз признавам правото на хората да изразят своето мнение.

По данни на градските власти във Вашингтон в протестите са участвали 500 000 души, а допълнително 2 милиона демонстранти са взели участие в паралелните протести, проведени в различни части на света.

"Ню Йорк таймс" пише по този повод: Доналд Тръмп започна президентството си до голяма степен по начина, по който водеше предизборната си кампания: с гневни послания в Туитър, обиждане и поредица от объркани и понякога неверни изказвания, след което се преминава към контрол на щетите.

"Управлението на Тръмп започна със защита на неверни "алтернативни факти", гласи заглавието на в. "Гардиън".

Разтърсени от най-масовите политически демонстрации в страната от Виетнамската война насам, Тръмп и съветниците му прекараха невероятен първи уикенд на власт, твърдейки невярно, че рекорден брой хора са присъствали на полагането му на клетва в петък, пише британският вестник.

Американците се вълнуват от данъчните декларации на Тръмп

След отказа на Тръмп да публикува данъчните си декларации, въпреки че многократно обеща да го направи, организацията "Уикилийкс" призова някой да ѝ предостави тези документи, за да може да ги направи публично достояние.

В отговор на твърдението на Келиан Конуей, че американците не се вълнуват от данъчните декларации на Тръмп, вестникът цитира две допитвания - едно от миналата седмица на в. "Вашингтон пост" и Ей Би Си, според което 74 процента от американците, включително 53 процента от републиканците, искат да видят данъчните декларации на Тръмп, и едно от октомври м.г. на Си Ен Ен, според което 73 процента от регистрираните гласоподаватели, включително 49 процента от републиканците, искат да видят декларациите.

Тези данъчни декларации може да покажат мащабите на финансовите интереси на Тръмп по света, включително къде развива търговска дейност, кои са партньорите му и на кого дължи пари, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?