Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейския побой

Журналистът Димитър Кенаров сезира прокуратурата за полицейския побой

Пребитият по време на антиправителствените протести журналист Димитър Кенаров подаде сезира прокуратурата, защото повече от месец МВР не дава отговор на основни въпроси за случилото се на 2 септември.

"Един месец по-късно нищо не се случва. Образувана е вътрешна проверка от СДВР, но проблемът е че това е една институция, която проверява себе си. Няма външен орган, който да проверява действията на полицията. Няма резултат от тази вътрешна проверка", коментира Кенаров, цитиран от "Дневник".

В сигнала до прокуратурата се казва, че полицаите са използвали несъзразмерна сила срещу журналиста и са му причинили увреждания.

"Полицията е използвала прекомерна сила. Другото, което искаме да постигнем е да се потърси отговорност и за престъпления по служба, Защото полицейските служители, които са го задържали и транспортирали до районното не са спазили закона за МВР. Искаме да потърсим отговорност и от хората, които са ръководили, контролирали и организирали цялата полицейска операция", заяви адвокатът на Кенаров - Стоян Мадин.

В сигнала се казва, че към 22:15 ч. през нощта на 2 септември полицията изведнъж настъпила напред, за да разчисти протестиращите. Димитър Кенаров се оказал пристиснат към стената на сградата на президентството.

През цялото време снимал с високо вдигната над главата си камера, а жълтият надпис PRESS директно на челото му допълнително го идентифицирало като журналист. "Въпреки всичко това, Димитър Кенаров е целенасочено хванат от полицейските части и брутално изтеглен от тълпата, за да бъде арестуван", пише в сигнала.

Няколко полицаи насилствено са го извели към бул. "Дондуков", а Кенаров непрекъснато е повтарял, че е журналист. Въпреки това той е бил извлечен и проснат по корем на земята.

Двама полицаи са го притиснали с цялата си тежест, докато е почнал да се задушава и да губи съзнание. Със сетни сили продължил да вика, че е журналист и погрешно е задържан. Вместо отговор, един от полицаите започнал да го рита с кубинките си в областта на главата и лицето.

Към 3 часа през нощта Кенаров е откаран в пето районно полицейско управление, където е накаран да подпише предупредителен акт и да опише случилото се. Отказано му е да се обади на адвокат с мотив, че такъв не му е необходим. Попитал защо е бил задържан, но не му била връчена никаква заповед за арест или обвинение. След като подписва предупредителен акт, Кенаров е освободен.

Споделяне

Още по темата

Още от България