Журналистът Георги Готев стана говорител на Пакта за стабилност

Журналистът от в. „Стандарт” Георги Готев е спечелил конкурса за говорител на Пакта за стабилност и става член на политическия кабинет на специалния координатор на пакта Ерхард Бусек, съобщи във вторник Портал Европа.

Информацията бе потвърдена и от самия Готев пред агенция „Фокус”.

Постът на говорител и политически съветник в Пакта за стабилност е мандатен. Според Портал Европа твърдият ангажимент на Готев ще е до февруари 2008 г., макар и с тенденция да бъде продължен - вече в новата структура - Съвет за регионално сътрудничество. Тогава сегашният специален координатор Ерхард Бусек, (бивш вицепремиер на Австрия), ще бъде наследен от хърватина Хидо Бишчевич, който ще бъде генерален секретар на новата структура."

Портал Европа припомня, че предшественик на Бусек бе Бодо Хомбах, който впоследствие беше разследван за корупция и стана управител на германската вестникарска група WAZ, собственик в България на най-тиражните всекидневници „Труд” и 24 часа”.

Георги Готев е един от зам.-главните редактори на вестник „Стандарт". Той беше ръководител на така наречения Пресцентър „България в ЕС" - интернет-сайт, поддържан от Външното министерство, който пишеше на английски и френски език за правителствените евроинтеграционни дейности. Замисълът беше на министър Ивайло Калфин, а в МС за инициативата отговаряше съветникът на премиера Станишев Росен Карадимов, припомня Портал Европа. Порталът припомня още, че частната рекламна агенция "ПР енд медиа" ЕООД бе предоставила офис и компютри на Пресцентъра "България в ЕС" - в сградата, в която се помещава офисът на самата „ПР енд медиа".

Почти месец преди България да бъде приета в ЕС, Портал Европа написа, че тримата журналисти в Пресцентър "България в ЕС" са работели без граждански договори почти четири месеца след стартирането на инициативата. През ноември 2006 бюджетът на центъра също не беше одобрен.

Домейнът на интернет-сайта е собственост на „ПР енд медия" и регистриран от нея.

През октомври миналата година, когато предстоеше избор на български еврокомисар и единствено НДСВ бяха издигнали кандидатурата на Меглена Кунева, Готев създаде напрежение между Кунева и министър Ивайло Калфин като обвини в своя статия Кунева, че работи срещу тройната коалиция. Готев представи коментарната си статия в интернет страницата на Пресцентъра, озаглавена "Първият български комисар трябва да бъде от първата политическа сила". Според Готев българският комисар трябва да бъде от БСП, или поне да е свързан с партията. Кунева излезе с опровержение на статията, което принуди Станишев да заяви, че все още не е взето решение за избора на комисар. Статията на Готев се появи паралелно с изявлението на министър Калфин, че има и по-добри кандидати за поста.  

Порталът припомня още, че на 10 септември 2006 г. Готев каза в предаването "Неделя 150" на БНР, че проверката в прокуратурата срещу него през 1998-а е завършила безрезултатно. През 1998 г. в прокуратурата е получен сигнал срещу Готев, който по това време е бил първи секретар на българската мисия към ЕС в Брюксел. Сигналът бе, че в този период чрез съставяне на дипломатически франчайс-документи от името на служители на мисията той успял да закупи на преференциални цени големи количества цигари и алкохол.

На 8 септември 2006 г. Георги Готев написа статия, в която каза, че румънският президент Траян Бъсеску е обидил британците с изказването си, че Румъния ще въведе реципрочни ограничения на трудовия си пазар, ако Лондон ограничи достъпа за румънски граждани, желаещи да работят на Острова. "Румънският президент е бивш морски капитан, това може би е една професия, която възпитава мъжки качества, но едва ли е добра школа за дипломатичност", коментира тогава още Готев.

Георги Готев е син на Горан Готев, дългогодишен журналист от вестник "Работническо дело" и кореспондент на вестника в няколко страни.

 

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?