Журналистът Иван Голунов обяви, че продължава с разследванията си

Иван Голунов (в средата) заяви, че няма да се откаже от разследванията си

Руският журналист Иван Голунов обяви, че ще продължи с разследванията си, за да оправдае доверието на всички, които са го подкрепили. Преди това руските власти освободиха журналиста и снеха всички обвинения срещу него, след като Голунов бе подкрепен от най-големите медии в страната и редица общественици.

Журналистът бе задържан на 6 юни и обвинен в разпространие на наркотици. В ареста той бе бит и държан 12 часа безвъзможност за среща с адвокат. Голунов отрича да е притежавал наркотици и обстоятелствата повдигнаха подозрения сред правозащитници, че случаят е инсцениран. Самият журналист и колегите му от "Медуза" твърдят, че наркотиците, открити у него при задържането му, са били подхвърлени от полицията.

Задържането му предизвика гневна обществена и медийна реакция, след която на 8 юни съдът го постави под домашен арест.След това обаче руската полиция не успя да покаже нито едно доказателства за вината на Голунов и делото бе прекратено. Във връзка със случая е започнало вътрешно разследване. Вътрешният министър съобщи, че служителите не вътрешното министерство, ангажирани с делото срещу журналиста, са отстранени от изпълнение на служебните си задължения до завършване на разследването.

Министърът добави, че има намерение да поиска уволнението на високопоставени полицейски служители и да разследва други, отбелязва Асошиейтед прес.

По данни на ТАСС Колоколцев ще поиска от президента Владимир Путин уволнението на генерал-майор Андрей Пучков, началник на полицията от Западния административен окръг на Москва, където е било възбудено делото срещу Иван Голунов, както и на генерал-майор Юрий Девяткин, началник на управлението за борба с наркотиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят