Журналистът Мария Чернева е предсрочно отстранена от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Мария Чернева

Правителството актуализира на заседанието си в сряда състава на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.


Предсрочно от състава на съвета се освобождават двама редовни членове – представителят на Българската национална телевизия (БНТ) – Мария Чернева, която бе единственият останал журналист в съвета и представителят на Българския червен кръст (БЧК).

Смяна се прави и на трима резервни членове - представители на Агенцията за социално подпомагане, на представителните организации за защита правата на пациентите и на групата на изтъкнатите медицински специалисти.

Занапред БНТ ще бъде представлявана от Десислава Милушева, а БЧК от д-р Валентин Пеев. Новите резервни членове са Даниела Симова, представител на Агенцията за социално подпомагане; Владислава Цолова, представител на Националната пациентска организация и доц. Сашо Асьов - началник на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата "Света Анна".

Освобождаването на Чернева  става след клеветнически сигнал на лидера на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов, който беше използван от ръководството на обществената медия като основание да отстрани Чернева от здравния ресор в телевизията и Фонда за лечение на деца.

Въпреки, че Общественият съвет излезе с декларация в подкрепа на Чернева, а много от изнесените от Таушанов данни, бяха опровергани, сигналът му все пак изпълни първоначалния си замисъл, а именно Чернева да бъде отстранена от фонда.

В сряда Чернева коментира, че вече е пределно ясно, че “това ръководство на БНТ я отстранява от фонда и ресора, заради един донос“.

Същевременно оглавяваната от Таушанов Българска асоциация за закрила на пациентите се оказа в драстичен конфликт на интереси. В свое разследване Чернева го изобличи, че Таушанов по едно и също време е имал договор за адвокатски услуги с частна болница и като член на Надзорния съвет на здравната каса е подкрепил сключването на договор на същата болница с касата. 

Освен това асоциацията има и представител във фонда за лечение на деца, а същевременно немалка част от делата, заведени срещу фонда, се водят от Таушанов.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?