Журналистът Мария Чернева напуска БНТ след “публична екзекуция“

Ръководството я отстранява от ресора й след писмо от пациентски лидер

Мария Чернева

Едно от знаковите лица на БНТ журналистът Мария Чернева обяви в сряда, че напуска телевизията в знак на несъгласие с решението на ръководството да ѝ бъде отнет ресорът, съпроводено с “публична екзекуция“ пред цялата редакция. Причината за отстраняването ѝ от здравния ресор е писмо от лидер на пациентска организация, съдържащо злепоставяща информация за работата ѝ като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с което се иска оттеглянето ѝ от съвета.

“Повярвайте ми – нямам избор. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца“, написа Чернева в профила си във “Фейсбук“.

Тя обяснява, че писмото от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов е било използвано от директора на дирекция "Информация" в БНТ Уляна Пръмова като основание да я отстрани от здравния ресор. Чернева е отстранена и като представител във Фонда за лечение на деца.

Тя коментира, че ѝ се отнема ресора, в който е “най-силна и независима“ и в който "може твърдо да отстоява обществения интерес и лесно да различава чуждо влияние".

“Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа " биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях“, коментира Чернева.

Тя обяснява още, че два дни чака да получи писмото със злепоставящите я твърдения, но така и не ѝ е дадено, за да има възможност да се защити.

Пръмова: Отстраняването от ресора е временно до изясняване на случая

Пред Mediapool директорът на дирекция “Информация“ Уляна Пръмова заяви, че днес на Мария Чернева ще бъде дадена възможност за отговор и след като даде своите писмени обяснения пред генералния директор на телевизията, ще бъде взето окончателно решение. По думите на Пръмова отстраняването на Чернева от ресора е временна мярка до изясняване на случая. Попитана не е ли било редно обяснения от журналистката да бъдат поискани на четири очи, а не като бъде унизена и злепоставена пред колегите си, Пръмова коментира, че е взела решението да го направи публично, за да няма интерпретации какво точно се е случило.

“След разговор на четири очи може да има много тълкувания и коментари какво точно съм казала и дали съм заплашвала някого. Аз съм обяснила публично, че това е временно и защо го правим. Когато тя си напише обяснението, видим го и генералният директор вземе решение колко е било правилно или не нейното поведение, тогава вече ще има друго поведение и друго решение. Но аз не мога да нарека донос едно подписано писмо с име“, каза Пръмова. По думите ѝ “писмото е подплатено с факти, дати, съдебни решения и т.н.“.

“Това не е донос и не визира нейното журналистическо поведение, разследвания, репортажи и т.н. Тук става дума за глас, който според тези хора е даден в ущърб на здравето на деца“, каза Пръмова.

“Аз съм упоменала само конкретния факт, без никакви други подробности и никого не съм злепоставяла. Аз съм директор на дирекция “Информация и имам право да взема това решение. Не мисля, че трябва да го оспорвате, защото знаете, че ресорите се сменят в много редакции“, заяви Пръмова. Според нея временното отстраняване на Чернева от ресора не е нещо, което да нарушава правата на журналистката.

Таушанов: Няма да го обсъждам с вас

Самият автор на писмото Пламен Таушанов отказа пред Меdiapool да обясни в какво точно обвинява Мария Чернева.

“Не съм написал открито писмо, за да го обсъждам с медии. То касае конкретна информация, за конкретни хора по повод нейната дейност. Аз съобщавам на ръководството на телевизията какво прави техният представител“, каза Таушанов. Попитан какво прави представителят на БНТ в Обществения съвет, той отговори: “Аз не съм го адресирал до вас, така че няма да го обсъждам с вас“.

Таушанов оглавява една от двете национално представителни пациентски организации и е известен с това, че отказва да публикува източниците си на финансиране, като преди две години даде официален отказ тази информация да бъде предоставена на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Същевременно на сайта на организацията му последният отчет за постъпили дарения от фирми и организации е за 2010 година, т.е. не е ясно какви финансови интереси биха могли да стоят зад действията му. Запознати коментираха, че още през миналата седмица Таушанов се е "похвалил", че е издействал отстраняването на Чернева от фонда.

“Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в Обществения съвет на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява и защитава родителите на децата, вероятно не безкористно“, коментира Чернева.

“Това ръководство на БНТ се разграничи от мен. Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ. Професионалната ми чест го изисква“, завършва поста си тя.

През годините в работата си като член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Мария Чернева винаги се е ползвала с уважението както на представители на граждански и дарителски организации, така и на водещи медицински специалисти.

От фонда се отстраняват хората, които изнасят проблемите пред обществото

Красимира Величкова от Българския дарителски форум, която е бивш член на Обществения съвет на фонда и напусна в знак на несъгласие с политиката на бившия директор Владимир Пилософ, коментира пред Mediapool, че с отстраняването на Чернева освен граждански организации във фонда вече няма и журналисти.

“В крайна сметка фондът се превръща в една обичайна структура към Министерството на здравеопазването, която не е ефективна и не работи добре. Освен това се обезглавяват човек по човек онези хора в Обществения съвет, които могат реално да информират обществото какво се случва там и какви са проблемите“, коментира Величкова. Тя обясни в профила си във "Фейсбук" и каква е причината за сигнала срещу Чернева.

Пенка Георгиева от пациентски организации “Заедно с теб“, която в момента е действащ член на Обществения съвет на фонда защити Чернева и изпрати писмо до ръководството на телевизията, в което посочва, че въпреки различията, които е имала с Чернева в различни случаи, журналистката е “справедлив, открит и критичен член на Обществения съвет“ и “будната съвест на фонда“. “Мисля, че не е професионално от Ваша страна да се поддавате на слухове и без да проверите фактите, да се взимат решения от БНТ, които са в ущърб на обществения интерес“, посочва тя.

След смяната на ръководството на обществената медия през миналата година в нея се отприщи лавина от скандали и уволнения. Първоначално новият генерален директор Константин Каменаров назначи за програмен директор на БНТ1 конкурента си за поста Емил Кошлуков, който е бивш програмен директор на ТВ7, и впоследствие в Управителния съвет на обществената телевизия влязоха още свързани с ТВ7 кадри. Под прицел бе взето предаването ″Денят започва с култура″, което предизвика протест на екипа му и граждани пред медията. Каменаров съкрати главния продуцент на телевизията и дългогодишен кадър на БНТ Роберт Ковачев, без никакви обяснения, а в края на май беше уволнен и главният продуцент на направление "Спорт" в БНТ Методи Манченко. 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество