Заради множеството съмнения за злоупотреби със СРС-та

Журналисти и правозащитници отново пишат отворено писмо на Сотир Цацаров

Журналисти и правозащитници отново пишат отворено писмо на Сотир Цацаров

Над 40 журналисти от множество медии, както и правозащитници изпратиха повторно отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с настояване държавното обвинение да обяви дали има данни по нареждане на бившия премиер Бойко Борисов, ексвътрешния министър Цветан Цветанов или друг високопоставен служител в МВР да е извършвано незаконно подслушване.

"На 15 февруари 2013 г. се обърнахме към Вас (вх. № 2282/13) по повод публичното изявление на министър-председателя от правителството на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин - изявление квалифицирано от международната организация "Репортери без граници" като "разрушително послание", което може да има "катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни".

Подписалите писмото настояхме да разпоредите прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател и, ако има, от кои служби, срещу кои граждани, какви са делата и каква е процесуалната им фаза? Искането ни засяга един от най-болезнените проблеми в страната: изясняване на това как се упражнява тайната власт в България", се казва в писмото до Цацаров.

Уточнява се и, че до този момент отговор на първото запитване до нега така и не е получил. Главният прокурор коментира един-единствен път неофициално темата, обяснявайки, че получил само имейл с неясен изпращач и затова не реагирал. Всъщност, както и това писмо, първото също бе внесено във Върховната касационна прокуратура.

"Днес се обръщаме отново към Вас убедени, че за запазване на общественото спокойствие и правовия ред се налага да разпоредите образуването на досъдебно производство, което да изясни:

- има ли данни министър-председателят от правителството на ГЕРБ, бившият министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, високопоставени служители на МВР или свързани с тях лица да са извършвали нерегламентирано подслушване и да са нареждали образуване на оперативни дела срещу български граждани;

- възможно ли е в рамките на законно разрешено използване на СРС да е извършвано подслушванe на хора, които нямат нищо общо с разследваната престъпна дейност;

- възможно ли е органи на МВР умишлено да са въвеждали в заблуждение съда, като са включвали в исканията за разрешение на СРС лица, целта на чието проследяване е била политическа или икономическа", настояват журналистите и правозащитниците.

Към писмото им са прикрепени над 300 публикации от пресата и различни електронни издания, посветени на темата за специалните разузнавателни средства и множеството сериозни съмнения и данни за злоупотреба с тях.

Журналистите и обществениците, положили подписи под писмото твърдят, че че въпреки "многобройните данни за незаконно използване на специални разузнавателни средства, държавното обвинение не се наема да разследва фактите, а издирва авторите на сигналите и заплашва хората, дръзнали да ги осветлят. „Последният пример за това е недопустимата намеса в свободата на медиите чрез приканване на журналист да издаде източниците си на информация.

"Настоятелното ни искане за образуване на досъдебено производство е свързано и с обстоятелството, че това е единствената възможност да бъде осигурена процесуална защита на свидетелите, тъй като заявяването на истината за престъпления, извършвани от държавни органи, предполага опасното им конфронтиране с източниците на "тайната власт", пише още в писмото.

В него се припомня, че  разпитите от една проверка (бел. ред. проверката в МВР е образувана по закона за съдебната власт, която ограничава правомощията на прокурорите) не могат да бъдат ползвани в наказателен процес, а разпитаните не могат да поискат от прокурора да вземе мярка за незабавната им защита.

"Това е възможно само при образуване на досъдебно производство, което е изключително важно и за авторите на сигналите, и за проверяващите, и за гражданското доверие в овластените институции".

"Обществото, господин главен прокурор, вече не вярва на прокуратурата, защото съществуват основателни подозрения, че прокуратурата генерира престъпност, която не желае да разследва. Опасяваме се, че Вашето бездействие или симулация на действие - особено в настоящия политически момент - могат да ви уличат в съучастие", пише в писмото. Поради тази причина журналистите и правозащитниците настояват от проверката да бъдат отстранени "свързаните с бившия вътрешен министър лица, чиито имена и служебна кариера са добре известни в правния свят" (бел. ред. проверката в МВР се води от градския прокурор на София Николай Кокинов и заместника му Роман Василев, който е бил награждаван от Цветанов).

"Искаме още веднъж да повторим, че Вашата намеса се налага, защото в настоящия случай безпрецедентно е прекрачена всяка граница на търпимост, а и защото по-нататъшната Ви пасивност би увеличила съществуващите подозрения на Европейските ни партньори, че в България нарушаването на основните граждански права се толерира от най-високо ниво. 

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?