Журналисти издадоха книга за възхода и краха на КТБ

Мащабно журналистическо разследване на възхода и краха на КТБ може да се прочете в новото издание"Държавата КТБ (Историята на най-големия банков фалит в България или как функционира една"захваната държава")".

440-страничното издание е на изд."Изток-Запад"и вече може да се намери на книжния пазар. В четвъртък от 19 ч. ще се състои и представянето на книгата.

Тя е част от проекта"КТБ: какво се случи?", в който основни партньори са Центърът за либерални стратегии, програма"Достъп до информация"и асоциация"Прозрачност без граници". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фондация"Америка за България", Форум за международен диалог"Бруно Крайски", Балкански тръст за демокрация и Европейската инициатива за стабилност.

В рамките на проекта през януари 2016 г. бе създаден сайтът www.ktbfiles.com.

"Държавата КТБ"(изд. "Изток-Запад") разказва историята на Корпоративна търговска банка (КТБ) и разкрива модел на"захванатата държава", при който държавни институции са впримчени да провеждат частни интереси.

Авторският екип документира и освидетелства конкретни факти, взаимоотношения, свързаности и сделки между бизнесмени, медии, политици и представители на държавни институции, които осветяват в детайли механизмите на явлението КТБ от началото на неговия възход до зрелищното му падение. Въпросите откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция, получават ясен отговор.

"Държавата КТБ"е плод на двегодишно разследване, направено от шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008–2009 г. Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговори и десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява да получи интервю от бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

След"Държавата КТБ"предстои публикуването на още две книги по проекта"КТБ: какво се случи?".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?