Журналисти на протест срещу заплахите от политици

"По-добре празни столове, отколкото празни въпроси", призовава АЕЖ на демонстрация в сряда

Журналисти на протест срещу заплахите от политици

Протест в защита на журналистиката от опитите на управляващите да запушват със заплахи устата на репортери, насрочва за сряда Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). За насрочения в сряда от 9 часа преди заседанието на правителството протест заявка за присъствие са дали над 160 души, а интерес проявяват над 400.

Демонстрацията е провокирана от заплахите, отправени в петък в ефир срещу водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев от страна на депутата Антон Тодоров и от вицепремиера Валери Сиемонов. Тодоров предупреди Николаев, че задава остри въпроси и може и неговото столче да остане празни по подобие на това на колежката му Анна Цолова, а Симеонов го обвини, че клати държавата с въпроси за "Кумгейт" и може да му спретне "Викторгейт". Това предизвика остра обществена реакция, като Тодоров обясни, че не бил правилно разбран, а Симеонов обяви, че "трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като заплаха". В събота вицепремиерът даде 24-часов ултиматум на четири медии – Нова телевизия, бТВ, БНТ и БНР, да му се извинят, или ще ги даде на съд. Досега извинение от тях не е направено

"Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси", посочват от АЕЖ в призива си за протеста .

"В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България", заявяват от асоциацията.

Според нея, освен от изпълнителната власт, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт и доказателство за това е, че ГЕРБ не сне доверието си от Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

"Уважаеми колеги журналисти, уважаеми граждани, елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас", завършва призива си АЕЖ.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?