Журналисти на Ройтерс и Ню Йорк Таймс убити в Ирак

Иракски журналист, работил за "Ню Йорк таймс" е бил убит в Багдад, след като ден по-рано в иракската столица загинаха и местни фотограф и шофьор,  работели за агенция Ройтерс, съобщиха агенциите в  петък.

Докато отивал на работа в петък е застрелян журналистът на "Ню Йорк тайм" Халед Хасан, до момента обстоятелствата около смъртта му остават неизвестни.

Ден по-рано смъртта си намериха и 22-годишният фоторепортер Намир Нур ад Дин и 40-годишният му шофьор Саид Шмах, работели за Ройтерс. Според свидетели това станало по време на атака от американски хеликоптер.

В изявление на американската армия се казва, че двамата са загинали при сражение между коалиционните сили и бунтовници в източен Багдад. По данни на военните американските и иракските войници попаднали под обстрел от страна на "вражески сили" и извикали въздушно подкрепление.

При сблъсъците са убити девет бойци и две цивилни лица, което са били сътрудници на агенция Ройтерс, се посочва в изявлението. Случаят се разследва.

Иракската полиция обвинява американските военни за смъртта.

Според колеги на убития фоторепортер той им се обадил по-рано, за да им съобщи, че прави снимки на повредена сграда.

Свидетели разказват, че Нур ад Дин и Шмах били близо до сградата, когато американски хеликоптер открил огън по спрял наблизо микробус. "Хеликоптерът започна да стреля напосоки и бяха ранени хора. Пристигна микробус, за да ги откара. Американците улучиха микробуса и убиха двамата журналисти", твърди един от очевидците.

С новите жертви броят на служителите на Ройтерс, загинали в Ирак от 2003 г. насам, става шест души.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?