Журналисти осъдиха опита на Миков и "Атака" да цензурират отразяването на протестите

Близо 100 журналисти излязоха в четвъртък с декларация срещу "съветите" на председателя на Народното събрание Михаил Миков към медиите как трябва да се отразяват протестите. Остра реакция имаше и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и БНТ. Българският хелзинкски комитет (БХК) също определи като "недопустимо" изказването на Миков.

В сряда вечерта в безпрецедентно острото си изявление по националните радио и телевизия председателят на Народното събрание Михаил Миков подложи на критика две институции - президента и националните електронни медии, като призова всички към "отговорно поведение".

"Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението", заяви Миков.

След което даде съвети, звучащи повече като предупреждение: "Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист".

"Във Вашето обръщение, излъчено в сряда по БНР и БНТ, призовахте медиите и журналистите за "отговорно поведение", се казва в декларацията на журналистите.

"Обвинихте "много телевизии", че допринасят за ескалацията на напрежението. Напомнихте "на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии", как би следвало да отразяват ситуацията в "столицата и страната". Ние, журналисти от различни медии, сме категорични, че подобна позиция - посочване на “правилната” и заклеймяване на “неправилната” журналистика, при това изразена в качеството Ви на председател на българския парламент, е недопустима и представлява опит за цензура и сплашване", се казва още в документа, подписан към 14 часа в четвъртък от 93-ма журналисти от телевизии, радиа, вестници, интернет медии и работещи на свободна практика, като подписката остава отворена.

В протестната си декларация журналистите напомнят на Миков, че българската конституция обявява печатът и другите средства за масова информация за свободни и неподлежащи на цензура.

Журналистите напомнят на Миков, че свободата на словото е един от фундаментите на демократичното общество.

"Ние, подкрепилите това писмо, нямаме нужда от “напомняне” от представители на държавната власт как да вършим своята работа – независимо и обективно. Ще продължим да го правим, така както сме го правили и преди вашето обръщение", се казва в декларацията.

В отделна съвместна декларация на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и БНТ също остро се отхвърлят "внушенията" на Михаил Миков, но се критикува и декларацията на "Атака" от сряда късно вечерта, написана в типичния за Волен Сидеров стил, подписана от него и също посветена на отразяването на протестите. Партията на Волен Сидеров обяви, че в България се извършвал преврат , а "в помощ на превратаджиите" работили БНТ, бТВ, Нова телевизия и Канал 3

"Не приемаме политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост. Спазваме и няма да отстъпим от европейските стандарти за работа на медиите, защото в едно демократично общество обективността и истината са наше задължение и висша отговорност към зрителите", заявяват АБРО и БНТ.

Ръководството на Българския хелзинкски комитет (БХК) също заяви, че Миков не може да дава съвети на медиите и неправителствените организации, защото те са независими и обратното би ликвидирало свободата на обществото.

По повод продължаващите всеки ден протести пред сградата на Народното събрание от БХК напомнят на властта, че използването на полицейска сила и според българския закон, и според Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, е правомерно, само ако тя е "единствено абсолютно необходимата сила". Поводът за напомнянето е отправеното от Миков искане до МВР да осигури "нормални условия на Народното събрание".

"Всяка полицейска сила, която надвишава абсолютния минимум, необходим за изпълнение на законните полицейски цели, е нарушение на правата на човека, заявяват още правозащитниците, припомняйки, че "за такива нарушения се носи институционална и държавна съдебна отговорност, на национално, съответно, на европейско равнище".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?