Журналисти от ББС пострадаха при изригване на Етна

Журналисти от ББС пострадаха при изригване на Етна

Десетина туристи и журналисти бяха леко ранени днес от избликнали лава и пара от новото изригване на вулкана Етна в Сицилия, предаде Франс прес в четвъртък. По данни на италиански медии шестима от ранените са приети в болница с различни травми, особено на черепа, вследствие на експлозията, предизвикана от контакта между лавата и снега на 2700 м надморска височина.

"Екип на Би Би Си и туристи бяха засегнати от огромна експлозия", съобщи в Туитър Ребека Морел, научен кореспондент на Би Би Си, дошла да отрази новата активност на най-високо разположения вулкан в Европа. "Поток от лава, смесена с пара, предизвика огромна експлозия. Групата беше засипана с дъжд от парещи камъни и пара. Мнозина получиха рани в главата, изгаряния, порязвания и контузии", добави тя. Нейният екип е пострадал само от порязвания и изгаряния, но Морел заяви, че е разтърсена от ужасяващото преживяване. Тя поздрави водачите и спасителните екипи за ефикасните действия.

"Бързото слизане от планината, подложена на бомбардировка от камъни, в слалом между горещи камъни и кипнала пара е изживяване, което не искам да усетя никога повече", заяви журналистката.

Новото изригване на Етна започна снощи, съобщи италианският Институт по геофизика и вулканология. То не пречи на въздушния транспорт и за момента не представлява опасност за жителите на околните селища, включително град Катания.

Все още активният вулкан на остров Сицилия изригна за трети път в течение на по-малко от три седмици. От кратера излита лава на 200 метра височина.

По време на зрелищното изригване, показано от телевизия INGV, лавата се изхвърля от нов кратер, отворил се през февруари на югоизточния склон на вулкана, висок над 330 метра.

Споделяне

Още от Свят