Журналисти от БНР протестираха заради намалени хонорари

Снимка: БГНЕС

Журналисти от БНР излязоха на протест пред сградата на медията на улица "Драган Цанков" 4 в понеделник. Недоволството им е срещу съкращаване на хонорарите им между 40 и 50% за различните програми.

На страницата на БНР във Фейсбук журналистите информират, че целта им е "да напомним на своето ръководство, че основната функция, за която институцията получава държавна субсидия, е производството на радиопрограми. Недопустимо е законовото изискване за 10% съкращаване на разходите за издръжка на персонала да бъде изпълнено единствено за сметка на хората, които с труда си изпълняват именно тази задължителна и приоритетна функция на БНР!

“Очакваме ръководството да промени намеренията и разчетите си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с този тежък за всички ни процес на намаляване на разходи! Очакваме Радиото да остане преди всичко Радио“, пишат още журналистите в социалната мрежа.

"Програма "Хоризонт" е денонощна, със сериозна журналистика и публицистика и не виждам как ние сме наравно с останалите и процентът намаление ще се прилага еднакво за всички", заяви пред журналисти репортерът и водещ на предаване в програмата Виолета Ашикова. Тя отбеляза, че заплатата на един служител в "Хоризонт" е много ниска и за да се чувстват достойно, журналистите разчитат на хонорари.

"Повечето от нас сме хора с две магистратури и докторантури и не може да получаваме заплата от 600 лв. и 100 лв. хонорари", посочи Ашикова.

Според Лъчезар Цветков, репортер и водещ в програма "Хоризонт", не е справедливо законовото изискване за намаляване на разходите за персонал да бъде изпълнено за сметка на хората, които реално изпълняват обществената функция на радиото.

Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите. Журналистите носеха плакати с надписи "Не съм процент. Не съм персонал", "Минус 43 процента качество" и празна паничка като символ.

Избрахме вариант, в който запазихме всеки човек на работа с неговата гарантирана заплата и приличен процент от страничните доходи. Това коментира пред БТА генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Аз съм удовлетворен от решението на Управителния съвет, защото алтернативите на това беше повече от 200 души да бъдат съкратени или всички хонорари, ДМС и осигуровки да бъдат премахнати, казва Янкулов.

По думите му всички са получили на 100 процента от своите допълнителни възнаграждения за януари, февруари и март. Хонорарите за оставащите девет месеца до края на годината ще бъдат намалени с 50 процента, но де факто на годишна база се падат по 30 на сто, добавя генералният директор на БНР. Той уточнява, че при разпределението между отделните програми и дирекции, "Хоризонт" е "пострадала" с 43 на сто и това е най-малкият от процентите, с които са съкратени разходите в останалите радиопрограми.

Относно питанията на протестиращите журналисти как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите, Радослав Янкулов посочи, че мерките са засегнали и това звено, като са съкратени всички незаети свободни бройки, пенсионирани са отговарящите на условията за пенсиониране хора и е премахнато допълнителното материално стимулиране.

По думите на Янкулов досега е имало поне десет срещи с голяма част от хората, които днес са протестирали и на тях е било обсъждано изискването за намаляване на разходите за персонал. Ако не изпълним това законово решение може да последват санкции, добавя той.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?