Журналисти от БНТ подкрепиха масово Вяра Анкова за втори мандат

"Защитаваме своето достойнство и поемаме своята отговорност за телевизията, която обичаме"

Журналисти от БНТ подкрепиха масово Вяра Анкова за втори мандат

Внушителна подписка на журналисти и служители в Българската национална телевизия (БНТ) показва респектираща подкрепа за втори мандат на Вяра Анкова, генерален директор на телевизията. В момента тече конкурс за избор на нов директор и до 17 ч. в четвъртък, когато изтече срокът за подаване на документи, за поста се кандидатираха общо девет претенденти.

В подписката стоят имената на близо 300 човека, като особено важно е, че те са от творческите звена на БНТ. Сред тях са не само известни лица от екрана, но и редактори, продуценти, оператори, извънщатни сътрудници, режисьори, монтажисти, инженери, графици. Те посочват :"Подписите са полагани лично, по лично желание на подписващите. Подписката показва масовата подкрепа за Вяра Анкова сред хората, които произвеждат продукта на Националната телевизия".

Сред подписалите са Бойко Василев, Методи Манченко, Никола Ибришимов, Надя Обретенова, Добрина Чешмеджиева, Милена Цветанска, Тодор Игнатов, Катя Атанасова, Евгения Атанасова, Роберт Ковачев, Анна Яковлева, Федя Тодорова, Свобода Маданска, Йоана Левиева-Сойър, Боряна Пунчева, Севда Шишманова, Камен Алипиев, Даниел Чипев, Екатерина Генова, Таня Харизанова, Иво Никодимов, Надя Томова и много други.

Те твърдят, че се чувстват съпричастни към усилията на Анкова и екипа ѝ за стойностни и качествени промени, разчупили не просто визията, но и съдържателния облик на програмите и предавания в БНТ.

"Вяра Анкова изпълни своите обещания. Тя стабилизира БНТ, въведе справедливи стандарти на работа, подкрепи работещите и можещите, намери време за всеки и за всичко. В трудни времена на криза БНТ стоеше здраво и излъчваше увереност, безпристрастност и професионализъм. Сега е време да довършим започнатото. Като подкрепим Вяра, подкрепяме своя труд и усилия през последните години. Защитаваме своята биография и своето достойнство -и поемаме своята отговорност за телевизията, която обичаме.

Вяра Анкова е една от нас. Тя има воля за втори успешен мандат. Ние от БНТ я подкрепяме", заявяват журналистите и служителите, които са сложили подписите си.

За директорския пост се кандидатира и журналистът Константин Каменаров, който се върна в БНТ след 11 г. в частния бизнес по покана на Вяра Анкова и бе назначен за оперативен директор на телевизията. В състезанието се е включил и шоуменът Камен Воденичаров.

Както се очакваше, досегашният директор на БНР Валерий Тодоров, който изкара там два мандата, сега иска да оглави БНТ, за която е работил дълги години като кореспондент в Москва.

Одобрените кандидати ще представят публично концепциите си за развитие на БНТ от 22 до 24 юли, а на следващия ден с явно гласуване СЕМ ще избере шефа на телевизията.

За обществото обаче истински важният въпрос е БНТ да съхрани облика си на истински обществена медиа.

През последните години авторитетни международни организации отчитат непрекъснато влошаване на медийната свобода в България и превръщането на медиите – най-вече частните - в придатък на партийно-политически и олигархични интереси.

На фона на мощния скандал около избора на частния медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС, обществената чувствителност силно се изостри и все повече граждани осъзнават връзката между корумпирания политически модел и олигархичния медиен модел.

В тази ситуация Съветът за електронни медии ще трябва да избере новия директор на БНТ.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество