Журналисти от bTV ще съдят Валери Симеонов, задето ги обвини в корупция

Политикът видя медиен, а не политически чадър над Божков

Венелин Петков, директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV

Директорът на новините в bTV Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян ще съдят зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който във вторник сутринта ги обвини в корупция. Това той направи в ефира на БНТ, обяснявайки как двамата не са реагирали на признанията на собственика на Efbet Цветомир Найденов по повод престъпните схеми на Васил Божков.

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление е длъжен да докладва", каза Симеонов, като преди това обвини журналистите в корупция.

Коментирайки казуса с обвиняемия хазартен бос Васил Божков, обаче, Валери Симеонов изрично изключи възможността някой от висшите политици да е имал финансови зависимости от Божков. Така според него (а към момента и според прокуратурата) цялата вина започва и свършва с подкупната Комисията по хазарта, сякаш тя няма нищо общо с началниците си във финансовото министерство, или пък законовите вратички в полза на Божков нямат нищо общо с политиците, които са ги гласували.

"Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", отвърна по-късно Венелин Петков, директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV.

"За протокола: документите, които Цветомир Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда", написа Петков във Фейсбук.

В официална позиция "bTV Media Group" заявиха, че стоят зад журналистите и ще подкрепят евентуални дела, които Петков и Хекимян ще заведат дело срещу лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента.

В позицията се казва, че Петков и Хекимян не са публикували разкритията на собственика на Цветомир Найденов срещу Васил Божков, тъй като е било нужно те да бъдат внимателно проверени. "Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация", заявява "bTV Media Group" и допълва: "Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото".

По-рано Цветомир Найденов изпрати писмо до медиите, с което сигнализира за "медийно затъмнение" и "покриване на информация свързана със със сериозни разкрития за злоупотреби в огромни мащаби" от страна на Васил Божков. Той визира bTV и сайта "Дневник", откъдето вече също отговориха, че преди да бъде публикувана, информацията трябва да бъде проверявана.

Що се отнася до Валери Симеонов, това не е първият път, когато той си позволява да атакува по подобен начин журналисти и медии. През 2017 г. тогавашният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров в тандем с Валери Симеонов заплашиха в ефир водещия на сутрешния блок на Нова тв Виктор Николаев, задето клати държавата с въпроси за роднински назначения във властта. В резултат на избухналия скандал Антон Тодоров напусна парламента, но Симеонов остана на вицепремиерския пост, от който бе принуден да се откаже заради друго свое скандално изказване, по адрес на майките на деца с увреждания.

В сегашната си изява пред БНТ Валери Симеонов отправи общ укор към българските граждани, че са свикнали с корупцията и участват в нея, например като предлагат по 20 лева на катаджиите.

"Не е ли свикнало българското общество с корупцията на всички нива - и в образованието, и в здравеопазването. Само че никой не ги казва тези работи. Всеки масово го прави, доколкото имам информация. И това не подлежи на укор от медиите и обществото. Тази корупция е прояла българското общество", обобщи Симеонов.

Той призна, че "корупция има както по висшите политически среди, има и сред съдебните среди", но тези явления "трябва да бъдат ограничавани, санкционирани".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?