Журналисти от иранския отдел на Би Би Си са получили смъртни заплахи

Журналисти от иранския отдел на Би Би Си са получили смъртни заплахи

Би Би Си заяви, че служители от иранския ѝ отдел в Лондон са получили смъртни заплахи заради свои репортажи и призова ООН да вземе мерки към Иран в защита на свободата на медиите, предаде Франс прес.

Според Би Би Си редакцията ѝ на персийски език е мишена на Техеран от учредяването си през 2009 година. Тогава в Иран се състояха президентски избори, по време на които правителството в Техеран обвини чужди държави в намеса в изборния процес.

Специалният кореспондент на редакцията на фарси на Би Би Си Касра Наджи заяви пред журналисти в Женева, че над 20 служители на тази редакция и семействата им са получили смъртни заплахи. Няколко души във Великобритания се нуждаят от полицейска защита, добави той.

Би Би Си ще повдигне въпроса тази седмица на заседанието на Съвета на ООН за човешките права в Женева.

По-рано британският постоянен представител в ООН Джулиан Брейтуейт осъди отношението на Ирак към Би Би Си на заседание на Съвета на ООН за човешки права за положението в Иран.

"Призоваваме Иран незабавно да прекрати съдебното преследване срещу служителите на Би Би Си Персия и да спре тормоза над всички журналисти и семействата им", заяви Брейтуейт, имайки предвид разследване на Техеран, според което работата на иранския отдел на Би Би Си е "престъпление срещу националната сигурност на Иран".

"Би Би Си предприе безпрецедентната инициатива да се обърне към ООН, защото опитите ни да убедим иранските власти да спрат тормоза си бяха напълно пренебрегнати", обясни генералният директор на Би Би Си Тони Хол.

Наджи съобщи в Женева, че сестрата на лондонска журналистка от иранската редакция на Би Би Си е била арестувана в Иран през 2013 г. и държана в изолатор 17 дни. Иранските власти поискали от журналистката да напусне Би Би Си или да шпионира колегите си в замяна на освобождаването на сестра ѝ, но според Наджи тя е отказала.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?