Журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата Дафне Каруана Галиция

Журналисти от цял свят продължават разследванията на убитата Дафне Каруана Галиция

Шест месеца след убийството на малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция, 45 журналисти от цял свят, които са продължили работата ѝ по разследване на корупцията в най-малката държава от ЕС, публикуват тази седмица поразителните си изводи, предаде Франс прес.

"Можете да убиете вестоносеца, но не и съобщението му", обобщава френският журналист Лоран Ришар, който стартира преди три години проекта "Забранени истории" за продължаване на разследванията на журналисти, които са били убити или хвърлени в затвора.

"Проектът Дафне" е първият плод на тази инициатива. През последните шест месеца 45 журналисти от 18 медии от цял свят работиха с огромния масив от документация, оставена от 53-годишната Каруана Галиция, убита на 16 октомври 2017 г. с бомба, поставена под седалката на колата ѝ.

В малкия свят на малтийската политика и икономика от Каруана Галиция се страхуваха всички, мнозина я мразеха, а някои ѝ се възхищаваха, че посвети голяма част от живота си на осветяване на корупцията на острова.

Често наричана "жената Уикилийкс", тя разкри някои от най-тъмните зони на малтийската политика, нападаше ожесточено министър-председателя Джоузеф Мускат, но също и лидера на опозицията. Тези атаки, често груби и понякога лични, ѝ спечелиха много врагове.

Но както припомня специалният кореспондент на френския телевизионен канал Франс 2, нейният блог е имал 300 хиляди читатели, а населението на Малта е 450 хиляди души.

Френският в. "Монд", който участва в проекта, започна в сряда да публикува две статии - едната за предполагаемите връзки на Малта и властта в Азербайджан, посочва Франс прес, а другата за малтийския бизнес с продажба на "златни паспорти".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят