Журналисти паникьосаха парламента с фалшиви наркоцигари

Журналисти от списание "Едно" внесоха в парламента 240 цигари като обявиха, че са с наркотично вещество. Те пуснаха близо 40 от тях в пощенските кутии на депутатите, в знак на протест срещу отмяната на еднократната доза наркотик. Акцията на журналистите предизвика скандал и масов уплах сред народните представители, а председателят на парламента Огнян Герджиков обяви, че ще сезира прокуратурата да се извърши разследване.
Главният редактор на списание "Едно" Асен Асенов потвърди, че са пуснали в пощенските кутии на депутатите цигари с наркотично вещество, като същевременно са им изпратили и последния брой на списанието, което се занимава с тази тема. Часове по-късно от МВР съобщиха след експертиза, че в цигарите няма наркотик, а обикновен тютюн.

Акция срещу криминализирането на еднократната дрога в храма на законотворците

"Това е част от акцията на списанието срещу криминализирането на еднократната доза. Целта ни не е да правим шоу, а да предизвикаме сериозен дебат по темата и да се стигне до реформа на закона, така че той да се приведе в унисон с европейското законодателство", заяви Асенов.

Преди повече от месец, по инициатива на парламентарната група на "Новото време", депутатите криминализираха притежанието на еднократна доза наркотик. В закона бе записано, че за притежание на лека дрога като марихуана се присъжда затвор от 3 до 15 години, а за високорискови наркотици - от 10 до 15 години.

Промяната бе съпътствана с бурни спорове в и извън парламента, като един от акцентите бе дали наркозависимите трябва да се третират като болни хора, или като престъпници. В крайна сметка надделя второто.

Решението на парламента предизвика сериозни дебати в обществото за необходимостта наркозависимите да бъдат лекувани, а не изпращани в затвора. Тиражираха се и твърдения, че в нито една страна членка на ЕС притежанието на марихуана за лична употреба не е криминализирано.

Депутатите възмутени от близостта на порока

Днешната акция на журналистите предизвика бурно недоволство и възмущение на депутатите, които един през друг се питаха как охраната на парламента е допуснала в сградата на Народното събрание да се внесат цигари с наркотик.

Потресена, Емилия Масларова от левицата се питаше как е възможно да получи в депутатската си пощенска кутия плик с цигара марихуана и обясняваше разпалено, че никога през живота си не е виждала как точно изглежда този наркотик. Колежката ѝ от НДСВ Анелия Атанасова дори не посмя сама да отвори пощенската си кутия и помоли охраната да направи това вместо нея.

Ремзи Осман от ДПС пък мигновено смачка плика и цигарата, "защото така се започва с всеки порок". Борислав Китов от БЗНС заяви, че парламентът се е превърнал в Аврамов дом. "Това е скандално, парламентът трябва да осъди подобни прояви," каза Китов.

От администрацията пък скастриха разнасящи цигарите депутати, че според последната им поправка в закона, веднага могат да бъдат вкарани в затвора за 15 години.

Михаил Миков от БСП, който бе един от противниците на спорния текст за отпадане на еднократната доза, не си позволи да коментира протеста, но обясни, че е очаквал подобни прояви да се случат след приемането на популистката поправка на нововремци.

Шефът на охраната полк. Иван Георгиев бе извикан веднага в кабинета на председателя Герджиков. Преди да тръгне, той не отговори как журналистите са успели да минат през рентгена с 240 цигари с наркотик и обясни само, че са влезли с пропуски, издадени от пресцентъра на парламента. Като след дъжд качулка, гардовете изземваха пликове със "скандалните цигари" от парламентарни репортери и записваха имената им.

Самите журналисти бяха догонени от охраната едва след като излязоха от сградата на парламента и бяха задържани и предадени на извиканите междувременно полицаи.

Нововремци си изпуснаха нервите

Дайнов: "Новото време" разпространява фашизъм

Предупреждавах, че "Новото време", с внесената поправка и най-вече с нейната обосновка, се занимава с разпространение на автентичен фашизъм, заяви политологът Евгений Дайнов пред Mediapool. Той призова българския парламент "да възстанови своя разум, да застане на отчетливи антифашистки позиции и вместо да експериментира с екстремистки закони, които нанасят директен удар по демократичната система на страната, да гласуват съобразен с европейските практики закон".

още

Пръв за скандала алармира вносителят на предложението за криминализирането на еднократната доза, председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски. Той, както и колегата му Борислав Цеков обявиха, че журналистите трябва да бъдат предадени на прокуратурата.

Цеков нарече случая изключителна наглост и напомни, че разпространението на наркотици е престъпление. Той обяви, че от своя страна парламентът трябва да проконтролира какви мерки ще предприеме Националната служба за охрана, "тъй като не може всеки наркоман или човек със странни разбирания за живота и обществото да смущава живота на институциите и да пропагандира извършването на престъпления".

Видимо вбесен, Цеков заяви, че държавата трябва да действа твърдо с хората, които пропагандират използването на наркотици. "Крайно време е да се разбере, че в България има ред и няколкото гласовити пропагандатори на употребата на наркотици като Евгени Дайнов, като някой си Караджов, ще бъдат поставени на мястото им, защото обществото не може да търпи този тормоз".

Повишавайки емоционалния градус, Цеков се закани да излезе навън и да зашлеви по два шамара на инициаторите на акцията, които стояха над два часа, задържани от полицията, до един от външните пропускателни пунктове на парламента. Той наистина отиде при тях, въпреки че не прибягна до физическа саморазправа.

Застанал до главния редактор на списание "Едно", Цеков заяви пред репортери: "Аз искам да кажа на този младеж, че ако в държавна институция на държавите, които приемаме като модел, например в Американския конгрес, се появи някой келеш, който да направи подобно нещо, той просто няма да излезе от затвора. Аз съм изключително възмутен и затова реагирам емоционално, защото българските държавни институции не са изтривалка за всеки полуграмотен идиот - не визирам това момче, но не може да си позволят подобна гавра, рекламирайки извършването на престъпление".

Веднага бе организирана и подписка до прокуратурата.

"Нарушителите" на разпит в Първо РПУ

МВР: В цигарите има само тютюн
МВР съобщи, че в саморъчно направените цигари, внесени в парламента, има само тютюн. Журналистите обяснили, че с акцията си са искали да предизвикат дебат в парламента за декриминализиране на притежаването на наркотични вещества в размер на доза за еднократна употреба.
още

След двучасовото задържане пред сградата на НС, журналистите от списание "Едно" бяха разпитани от пристигнали на място служители от Първо РПУ и после бяха отведени в районното управление за по-обстоен разпит. Адвокат на инициаторите на протеста е Йонко Грозев от Български хелзински комитет. По думите на главния редактор Асенов, пред следователите тримата журналисти обявили отново целта на протеста си.

"Искам само да заявя, че единствено главният секретар на МВР Бойко Борисов отстояваше адекватна позиция по време на дебатите по забраната на еднократната доза," каза Асенов преди да бъде отведен в Първо-РПУ. Борисов беше един от първите публични личности, който се обяви категорично за забраната на еднократната доза.

Късно в четвъртък МВР съобщи, че в саморъчно направените няма и сантиграм дрога. Което означава, че журналистите не могат да бъдат осъдени за притежание на наркотик.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: