Журналисти протестираха със залепени усти пред парламента

Съюзът на журналистите в България организира в петък протест пред парламента под мотото "Не убивайте журналистиката в България". Проявата не успя да обедини гилдията и в нея участваха сравнително малко настоящи и бивши журналисти, повечето от тях членове на СБЖ. Много от тях бяха залепили устите си с надпис "Цензура", който онагледява 111-та позиция на страната в класацията за медийна свобода на "Репортери без граници".

Протестът бе свикан навръх Деня на народните будители, който е и Ден на българската журналистика. СБЖ настоява парламентът да даде ход на законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите.

Журналистическата организация настоява да се приеме национален браншови колективен трудов договор за журналистите. СБЖ иска промени в закона за обществените поръчки и повече информираност за финансирането на медиите, както и специално законодателство, което да защитава правата на журналистите.

Протестиращите издигнаха плакати с мотото на акцията "Не убивайте журналистиката в България!", както и "Защитете журналистите", "Кой спря "Хоризонт"?, "Който не мърда, не чува веригите си" и други.

"Основните искания са за защита правата на журналистите - единен трудов договор, който защитава правата и регламентира задължения на журналисти и работодатели. В България такъв има има само в обществените медии", каза Снежана Тодорова, която е председател на Управителния съвет на СБЖ.

Отговорният редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова обърна внимание, че посегателствата към свободата на словото са глобална тенденция и затова журналистическата солидарност по цял свят е много важна. Къдринова е водещ журналист в левия сайт "Барикада".

"Протестираме за правото на българската журналистика да бъде журналистика. Журналистиката трябва да бъде активна, критична, това е ролята на журналистика. Който не мърда, не чува веригите си. Най-вече журналистиката трябва да бъде защитена като фундамент на демокрацията”, каза Къдринка Къдринова.

Членът на управата на СБЖ и журналист във вестник. "Сега" Светослав Терзиев апелира да не спада журналистическата солидарност с колегите от БНР, които със сплотеността си по време на разигралата се наскоро в националната медия криза станаха пример за цялата гилдия.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?