Журналисти с леки изгаряния след лютивия спрей на полицията

СЕМ: Това е атентат срещу свободата на словото

Журналисти са с леки изгаряния, след като полицията използва лютив спрей срещу протестиращите в сряда сутринта. Пострадали са представители на няколко медии.

https://www.mediapool.bg/gal/92/orig_89b49c242490c1944d26efc96fab3206.jpg

Репортерът на БНТ Николай Минков е получил леки изгаряния на очите и лицето, но е издържал до емисията "По света и у нас" в 12 часа, в която е имал живо сключване от мястото на протеста пред сградата на бившия Партиен дом, където вече заседава парламентът.

Минков е предал е актуална информация от площада и след живия ефир е припаднал, научи Mediapool.

Извикана е бърза помощ и Минков е изнесен на носилка и закаран в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Там са му направени промивки и вече се чувства по-добре. Освен него, и двама оператори от БНТ са били обгазени. На тях също са им направени промивки, но нямат изгаряния.

По време на протеста пострада и екипът на бТВ – журналистката Канна Рачева и операторът Борислав Мавров. И двамата бяха обгазени от пръскания от полицията лютив спрей. Рачева остана на площада, откъдето продължи да предава на живо, но Мавров бе откаран в болница

"Вече съм по-добре, вече виждам. Кожата ми пари по ръцете, по врата, по очите – навсякъде. Пръснаха ме директно в лицето. От полицаите, от жандармерията, както бяха строени кордоните между колите. Те са на две-три редици и не беше първата редица – от втората редица просто някой изкара и ме пръсна. Сега, не мога да кажа, че е било нарочно спрямо мен или нещо такова, но нарочно си пръсна. Може би е искал да напръска протестиращ, не знам. Нищо не виждах, едвам си отварях очите. За секунда си мислех, че ще ослепея. Ужасно усещане", разказа Мавров малко по-късно.

В своя позиция Съветът за електронни медии (СЕМ) осъди насилието срещу журналисти. Според тях това е позор за всяко общество.

"СЕМ настоява всеки да уважава работата на журналистите и репортерските екипи, защото журналистите са "очите и ушите" на гражданското общество и всеки опит те да бъдат "обгазени" или наранени е атентат срещу свободата на словото. СЕМ се обявява срещу крайния антагонизъм и политическото противопоставяне, което взривява гражданския мир и разбирателство в обществото. Демокрацията е диалог, а не война. Насилието не е аргумент, а безсилие пред свободното слово", пише в позицията. 

Споделяне

Още по темата

Още от България