Журналисти съдят Скотланд Ярд заради нерегламентирано следене

Британски журналисти съдят Скотланд Ярд след тяхно откритие, че лондонската полиция събира информация за тях и семействата им в тайна база данни заедно с екстремисти, действащи на територията на Великобритания, съобщава в петък "Гардиън".

Става въпрос за файлове, от които става ясно, че разследващите са събирали информация за работата на журналистите по време на протести, например. Фотограф установил, че полицията разполага с повече от 130 записа, които описват начина му на предвижване, дрехите му и протестите, на които е присъствал по служба.

Фотографът Адриан Арбиб установил, че полицията е записала как снима на летище "Хийтроу". Фотографът на свободна практика Джес Хърд разказва, че данни за нея са събирани от 2000 г. насам.

Петима от журналистите са съдили успешно полицията в миналото за нарушения като нападения и неоправдани претърсвания. Искането е полицията да унищожи данните за тях, тъй като следеното нарушава свободата на словото.

Според въпросните журналисти целта на делото, образувано по техни жалби е да бъде разкрита практиката представители на пресата да бъдат нападани, наблюдавани и претърсвани от полицията по време на работата им, която често включва отразяване на нарушения от страна на органите на реда.

Споделяне

Още от Свят