Журналисти се съмняват в поредния "граждански" проект на Гамизов

Заявките за промяна на обществото трябва да бъдат съпътствани от осъзнаване на собствената отговорност и спазване на поетите ангажименти, казват по адрес на бившия си издател Стефан Гамизов журналисти от несъстоялото се списание "Идеалист". Повод за публично обявената им позиция е съобщението на Гамизов, че ще направи и оглави нова формация - "Гражданска лига за България".

Членовете от екипа на списанието посочват, че са били привлечени от идеята, "подкрепяна поне на думи от Стефан Гамизов и Харалан Александров като съиздател", да правят гражданска журналистика и да работят за промяна на обществото.

След спирането на проекта "Идеалист" поради липса на финансова подкрепа от издателя му ("Референдум Медия", собственост на Стефан Гамизов), трудовите договори на екипа бяха прекратени в средата на декември и към момента не са изплатени договорените заплати и хонорари на екипа за ноември и декември, както и дължимите обезщетения, посочват журналистите.

Позицията е подписана от 26 членове на екипа на списание "Идеалист".

Гамизов е потвърдил пред БТА, че не са изплатени дължимите суми "на така наречения екип на "Идеалист"".

Несравнимо по-важно е реформационният проект за България да бъде финансиран, отколкото претенциите на 40 души за елитарност, пояснява той.

По-рано през деня Гамизов съобщи за създаването на "Гражданска лига за България", която ще работи през следващите 1-2 години за нова конституция на страната.

В ръководството ѝ се очаква да бъдат антропологът Харалан Александров, който да отговаря за образованието и "особено смисленото поведение на политическите субекти в група", председателката на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева, която да отговаря по въпросите на здравеопазването, както и нотариусът Стефан Стойков, който ще се заеме със съдебната система. Ще има също отговарящи и по въпросите на икономиката, както и на малцинствата.

Самият Гамизов ще се занимава с проблемите на публичната корупцията и престъпления на белите якички.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?