Журналисти се жалват заради кражби в парламента

След поредната кражба в родното Народно събрание, възмутени парламентарни репортери, станали жертва на тези регулярни нередности, се обърнаха за помощ към главния секретар на парламента Огнян Аврамов, както и към главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

"Обезпокоени сме от факта, че в сградата на българския парламент се краде," се казва в писмото до уредника на парламента Аврамов, подписано от представителите на осем медии. Журналистите молят за съдействие и спешни мерки парламентарния секретар, който да направи всичко възможно случаите на неправомерно отнемане на имущество да бъдат разкрити. Посочва се още, че най-често потърпевши са представители на медиите, които трябва да изпълняват задълженията си, а не да се превръщат в "надзиратели" на вещите си.

Копие от сигнала ще бъде предоставен и на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Повод за сигнала е изчезването в петък на минидиск и стереокондензаторен диктофон, които струват над 700 лв. на репортер от БНР. Подадена е жалба в Първо РПУ. Не е ясно обаче как жалбата ще се придвижи, защото полицията няма достъп да разследва в парламента.

За охраната в сградите на Народното събрание се грижи Националната служба "Охрана", които обаче обясниха, че отговарят само за пропускателния режим, а не за охраната на личните вещи. Същевременно пропуските за парламента за медиите са 100 лв. на година. В тази сума не се включват разходите за законопроекти и съобщения, които струват още 300 лв.

В сградата на парламента най-често се присвояват мобилни телефони и репортерски диктофони. Учудващо обаче сред откраднатите вещи, за които репортерите алармират, са и учебници по френски,чантичка с гримове, пръстен, очила "Ив Сен Лоран". Открадната била дори и мишката от подарения на репортерите компютър.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: