Журналисти в БНТ се надигнаха срещу Кошлуков

СЕМ се задейства по казуса, докато протест поиска оставката на програмния шеф

Протест пред сградата на БНТ срещу действията на Емил Кошлуков като програмен директор на обществената телевизия. Снимка: Клуб "Z"

Понеделник, 22 януари, бе драматичен ден за БНТ. Месец след назначението на Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ 1, журналисти от телевизията надигнаха глас за опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков.

Междувременно Съветът за електронни медии (СЕМ) съобщи, че е получил сигнала и се заема незабавно с него.

Малко по-късно пък с позиция излезе и продуцентският съвет на дирекция "Информация" в телевизията. В нея се казва, че освен рейтингът в обществената медия има значение и доверието. "Тук досега БНТ водеше", пишат многозначително продуцентите на новините. И настояват за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени".

Както става ясно, бившият депутат от "Новото време" Емил Кошлуков, чиято кариера в управлението на медии минава през фалиралите тв канали ТВ 7 и Нюз 7 (финансирани от КТБ), както и в партийния тв канал на "Атака" – "Алфа", е решил да се справи с по-независимите гласове в БНТ, като ползва претекста, че иска да повиши рейтинга. Така например на "Денят започва с култура" било препоръчано да се преориентира към лайфстайл тематика.

В реакция на журналистическите брожения Кошлуков заяви пред БНР, че от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск.

Кошлуков поиска доказателства, че оказвал натиск

"Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира Кошлуков.

Константин Каменаров: Не мога да задължа никого да харесва някой друг

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров, който назначи Кошлуков на поста, се опита да омаловажи конфликта в телевизията като комуникационен.

"Няма да навлизам в детайли, защото никого не мога да задължа да харесва някой друг", посочи Каменаров и уточни, че според него нито едната, нито другата страна е нарушила журналистическата етика или Закона за радио и телевизия. Мой личен ангажимент е да защитавам доброто име на БНТ, добави директорът. Според него обществената телевизия е една от най-свободните медии, в която не е имало и няма да има забранени теми и гости. Същевременно фактът, че се издържа от субсидии, не значи, че тя трябва да бъде скучна. "Не бих нарекъл предаването "скучно", давам си сметка, че то не може да счупи рейтинги. Нашите формати са по-специфични", уточни Каменаров. Пред няколко медии вече той заяви, че предаването е ценно, а единственото му изискване към екипа е то да стане по-динамично.

  

Протест пред БНТ срещу действията на програмния директор Емил Кошлуков.
Снимка: Клуб "Z"

Протестът

На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.

Към акцията, организирана чрез социалната мрежа Фейсбук, се присъединиха и други журналисти от БНТ като ветерана от спортната редакция Камен Алипиев-Кедъра. Той припомни, че работи в националната телевизия още преди тя да се премести на "Сан Стефано" 20. Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира Кедъра новата ситуация в телевизията.

"Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт - да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", коментира Васил Гюров.

Екипът на "Денят започва с култура" бе посрещнат с овации. Продуцентът му Весела Петрова, също дългогодишен журналист от БНТ, коментира: "Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним".

В понеделник сутринта екипът на предаването обяви, че е подложен на безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той е поставил условие предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен.

"Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

За поставения от Кошлуков ултиматум към "Денят започва с култура" се разбра неофициално миналата седмица, в резултат на което известни творци и общественици реагираха във Фейсбук. Проф. Александър Кьосев призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията Иван Такев и до СЕМ, което беше подкрепено от над 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева.

Емил Кошлуков отговори в неделя, като написа на страницата си във Фейсбук: "Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения".

Журналистите в БНТ бяха косвено упрекнати в мързел: "Знам, че карам някои хора да работят повече, отколкото са свикнали. Именно затова аз самият работя и в предаване, не съм само началник. Добрият ръководител точно така ръководи, с пример, а не с философстване. За да искам повече от колегите, аз лично трябва да давам повече".

Ето пълния текст на декларацията на "Денят започва с култура":

"Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на "Денят започва с култура" и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването "Денят започва с култура", което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков.

Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

- Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

- Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

- Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

- Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че

- "Денят започва с култура" ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото".

Дирекция "Информация" иска ясни гаранции за спазване на принципи и стандарти

"Знаем какво означава "обществена телевизия”. Правим я отдавна - и твърдим, че БНТ има много предавания, които хората харесват и гледат. За повече от 10 години БНТ не е ставала обект на голям публичен скандал. Свързали сме живота си с тази телевизия не защото сме нямали други предложения. А защото вярваме, че обществената медиа е основана на стандарти и принципи", обяви по-късно в понеделник Продуцентският съвет на дирекция "Информация" (Надя Обретенова, Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева, Цветелина Йорданова, Весела Смилец, Камен Алипиев и други)

"Тези принципи често се цитират, но припомняме, че те имат конкретно съдържание. Например, "редакционна независимост" означава решенията да се вземат след обсъждане, а не по прищевки. "Плурализъм" означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им. "Отговорност" означава да чуеш какво мисли за работата ти обществото – и то цялото, а не онази част, която ти отърва", се казва в декларацията.

"Защитавали сме тези принципи досега, ще ги защитаваме и в бъдеще. И това е лесно проверимо. Всеки мониторинг ще докаже, че всекидневните битки са ни научили що е то редакционна независимост, плурализъм и отговорност. Затова не приемаме нашия труд и дългогодишни усилия да бъдат подценявани или обиждани. Отхвърляме внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медиа. Освен него, значение има и доверието. Тук досега БНТ водеше. Знаем как се прави рейтинг на всяка цена, но не искаме. Вярваме, че телевизията може да бъде достатъчно интересна, но и сериозна, задълбочена, насочена към всички обществени позиции, групи и възрасти. Това не е просто избор; това е дълг на БНТ към обществото.

Нямаме нужда да ни напомнят какво става другаде в Европа. БНТ не е най-малко гледаната европейска обществена телевизия, даже напротив. Със сигурност обаче е най-недофинансираната.

Ние не смятаме, че сме съвършени. Нито се съпротивляваме на промяната. Вярваме, че обществената телевизия е процес; тя е непрекъсната промяна. Тя изключва самодоволството и съпротивата срещу новото. Променяли сме се и ще продължим да се променяме. Но не смятаме да отстъпваме от принципите. Защото без тях обществена телевизия няма", се казва в становището. Което завършва с настояване за "ясни гаранции от ръководството на БНТ, че принципите ще бъдат спазвани, а стандартите – защитени", завършва декларацията.

Медийният регулатор "ще се задейства според правомощията си"

"СЕМ ще действа според своите правомощия, като подчертавам, че за нас основен принцип е да се спази правата на словото и ненамесата в редакционната политика на която и да е медия", коментира председателят на СЕМ София Владимирова пред Дир.бг.

"Поради стечение на обстоятелствата утре имаме среща с ръководството на БНТ по друг повод - тригодишната програма на генералния директор Константин Каменаров. Но обект на коментар, разбира се, ще бъде и казусът с предаването, очакваме да ни запознаят изчерпателно какви мерки ще предприемат, защото това е до голяма степен вътрешен проблем на телевизията", каза още София Владимирова.

Тя уточни, че не би искала да коментира хипотетично какви биха могли да бъдат действията на съвета, но подчерта, че сигналът ще бъде разгледан и ако експертите им установят, че наистина има нарушения на Закона за радиото и телевизията, то тогава ще се каже и как БНТ може да бъде санкционирана.

Медийният надзор няма правомощия по кадрови въпроси

Бившият председател, а сега член на СЕМ Мария Стоянова, която преди години беше журналист в националната телевизия, пък каза за Дир.бг:

"Отнасям се със загриженост и безпокойство към тазсутрешните събития в БНТ. Вероятно има необходимост да започна с уговорката, че отношенията между регулатора и БНТ не се развиват по оста власт и подчинение. Медийният надзор няма правомощия по кадрови въпроси. От друга страна, считам, че е важно да подчертая задачата, която имат всички обществени медии в Европа - чрез програмните предложения да привнесат към информираността, образованието, културата и развлечението на обществото като осигуряват разнообразие от мнения и гледни точки. Дори във времената на глобална дигитална обвързаност, аудиторията свързва ценности като надпартийност, независимост и обективност именно с програмите на обществените медии. Признавам, че не съм запозната нито със стратегията на програмния директор на БНТ1, нито с изискванията към екипа на предаването "Денят започва с култура", защото това не е част от правомощията ми на регулатор".

Законът не допуска цензурирането в БНТ под никаква форма

Стоянова изтъкна, че именно заради задачата на обществената телевизия да обхваща различните слоеве на обществото, в програмата на БНТ може да бъдат намерени предавания като "Бразди", детски специализирани предавания и такива с жестомимичен превод, които нямат място в комерсиалните телевизии. По думите ѝ и всекидневната рубрика "Денят започва с култура" е отделила време за специфична част от аудиторията, която се интересува от културните достижения в страната.

Стоянова подчерта, че Законът за радиото и телевизия гарантира програмната независимост в чл. 5,ал.1, а същевременно в чл. 5, ал. 2 е записано, че не се допуска цензурирането, под каквато и да е форма. А чл.11, ал.3, казва че публичната критика от страна на работещите в медията не е нелоялност към работодателя. "Ако това, което казват журналистите - те говорят за натиск, се докаже, това може да бъде съотнесено към Закона за радио и телевизията, където става въпрос за ненамеса в редакционното съдържание. Но това са тежки думи и ако има убедителни аргументи за нарушение на изброените членове, очаквам да бъдат предоставени на регулатора", добави Стоянова.

По отношение на рейтингите, тя коментира, че трябва да се има предвид, че те имат важно значение за цените на рекламите и са индиректен резултат от стратегиите на рекламната индустрия. "Понеже в България обществените медии не се самоиздържат, а се финансират от данъкоплатеца чрез държавния бюджет, значението на рейтингите не бива да се противопоставя на качеството", допълни членът на СЕМ.

АЕЖ-България: Опитите за цензура ще срещат яростна съпротива

Асоциацията на европейските журналисти в България обяви пълната си подкрепа за екипа на предаването по БНТ "Денят започва с култура". "Денят започва с култура" се е утвърдил като зона за свободно слово, в която често се чуват критики към властта. Това трябва да се запази – България има нужда не от сервилни ласкатели на силните на деня, а от независими и смели гласове. Всеки опит за цензура ще срещне яростната съпротива на АЕЖ и на журналистическата общност в България", пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти.

От АЕЖ подчертават, че функцията на обществената телевизия е да се грижи за информационните нужди на всяка група от обществото. Според тях предаването е алтернатива на политическите и светските рубрики на частните телевизии, които се излъчват в същия часови пояс, и именно заради това има своята публика.

"Залагането на количеството вместо на качеството би било абсолютно контрапродуктивно за обществената мисия на телевизията, а и обречено на неуспех действие, тъй като би я накарало да се конкурира с комерсиалните телевизии на техен терен", допълват от АЕЖ.

В защита на предаването от асоциацията посочват още, че културната програма на БНТ подлага на обсъждане теми, "надхвърлящи строго злободневното и битовото". Освен това сутрешният блок на обществената телевизия често задава тона на културния дебат в държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България