Журналисти вкараха безпрепятствено взривни вещества в полския парламент

Журналисти от полската телевизия внесоха взривни вещества в сградата на Сейма (долната камара на парламента), за да покажат колко ненадеждна е системата за сигурност на депутатите, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии.

Журналистите успели чрез подставено лице да вкарат безпрепятствено в парламента три килограма материали, от които може да се направи бомба. Целта им била да проверят надеждността на охраната на Сейма след ареста на 45-годишен мъж, планирал да извърши бомбено нападение срещу сградата на парламента.

Журналистите намерили в интернет ръководство за направа на бомба и купили необходимите материали, сложили ги в чанта и ги дали на подставено лице. Наетият от тях човек, снабден със скрита камера, проникнал в сградата на Сейма през резервен вход, пренесъл своя товар през подземен коридор и стигнал до заседателната зала, където посетил пресконференция на Съюза на демократичната левица и оставил чантата на първия ред точно пред лидера на партията Лешек Милер.

Никой не обърнал внимание на непознатия, въпреки че той нямал пропуск.

"Това е възмутително, но показва колко лесно може да се влезе тук", призна председателката на Сейма Ева Копач.

По-рано тя беше заявила, че парламентът е достатъчно добре защитен и не е нужно да се въвеждат допълнителни мерки за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?